Zonnestroominstallaties: booming business

Een zonnestroominstallatie is nog altijd ongekend populair. Ook in 2020 voorziet Wilfried de Koning van Sun & Wind Energy Solutions weer een verdubbeling van de omzet. Een gesprek met hem over de snelle groei in Watt-Piek, de ontwikkelingen in cellen en andere innovaties in de markt van zonnestroominstallaties.

De ontwikkeling van de PV-panelen gaat onverwacht heel hard, begint De Koning. “Leek aanvankelijk de rek er wel zo’n beetje uit, nu zien we dat de Watt-Piek wedloop doorzet. Althans, als het gaat om de monokristallijn zonnepanelen. De polykristallijn zit wel ongeveer op het maximum van de capaciteit. Full Black-panelen realiseren nu al 320 Watt-Piek en dat gaat de tweede helft van dit jaar naar 340 Watt-Piek. Terwijl we met de blauwe uitvoering van de monokristallijn (met aluminium rand en witte achterzijde) al 370 tot zelfs 385 Watt-Piek halen. Ontwikkelingen gaan gigantisch snel.”

Vlamboogdetectie
Panelen worden volgens De Koning wel iets groter. “Dat heeft te maken met de afmetingen van de cellen die iets toenemen. Vandaag zijn de panelen 1,65 bij 1 meter, de nieuwste generatie gaat naar 1,70 meter bij 1,02 meter. De panelen die wij leveren zijn afkomstig van fabrikanten die een notering hebben op de zogenaamde Bloomberg Tier 1, een lijst met dertig gerenommeerde leveranciers die aan speciale eisen voldoen en hun financiële verplichtingen nakomen. Dat biedt nu eenmaal zekerheid.”

Ook de ontwikkeling in omvormers gaat enorm snel. “Voor de grotere projecten vertrouwen we altijd op de omvormers van Huawei via Wattkraft,” zegt De Koning. “Deze zijn voortaan standaard uitgerust met vlamboogdetectie. Een belangrijke meerwaarde. Overigens verwacht ik dat vlamboogdetectie later dit jaar in de NEN1010 zal worden opgenomen als een vereiste. Er is wat dat betreft nog best veel onwetendheid in de markt. Wij profileren ons ook nadrukkelijk als kennispartij om zonnestroominstallaties zo efficiënt en veilig mogelijk te realiseren.”

In de loop van 2020 wordt ook de Scope12 geïmplementeerd, een certificatieregeling voor zonnestroominstallaties. De Koning: “Zonnestroominstallaties moeten voldoen aan steeds strengere regels. Wij gaan een aantal van onze mensen in lijn met Scope12 opleiden, zodat ze in staat zijn zonnestroominstallaties te keuren. De markt voor zonnestroominstallaties is nog altijd ongekend groot. We hebben nu al meer dan een verdubbeling van de omzet binnen ten opzichte van vorig jaar. Alleen het Coronavirus gooit nu wat roet in het eten, omdat we slechts beperkt kunnen installeren. Zodra het virus onder controle is, kunnen we weer volle kracht vooruit.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Sun & Wind Energy SolutionsMeer informatie