Alrijne ziekenhuis van het gas af met BITZER-compressoren

Het Alrijne ziekenhuis in Leiden transformeert naar gasloos. De gehele transformatie wordt uitgevoerd door Energie Totaal Projecten (ETP) die uitsluitend vanuit de technische ruimtes opereert. De specialist in duurzame en innovatieve energiesystemen vertrouwt voor dergelijke projecten op de producten van BITZER. “We gebruiken al meer dan twintig jaar BITZER-compressoren en het product heeft ons in al die jaren niet één keer teleurgesteld”, zegt Marcel Klootwijk, directeur van ETP.

ETP heeft het ontwerp gemaakt om het gehele ziekenhuis uiteindelijk gasloos te maken. “De eerste stap is dat we een installatie met warmte- en koudeopslag en warmtepompen realiseren en vervolgens dit systeem in een tweede fase uitbreiden met een aantal booster-warmtepompen”, legt Marcel uit. “De complete transformatie wordt gerealiseerd zonder aanpassingen aan de bestaande verwarmings- en koelnetten. We maken gebruik van de bestaande infrastructuur. Zodoende hoeven we niet het hele ziekenhuis te doorkruisen en kunnen we uitsluitend vanuit de technische ruimtes opereren.”

Boostermachines

In totaal installeert ETP in fase 1 zeven warmtepompen in het ziekenhuis, waarvan enkele centraal opgesteld en een aantal booster-warmtepompen. In fase 2 komen er nog vier warmtepompen bij, maar daarvoor is het nu nog te vroeg. De netbeheerder kan volgens Marcel nog niet genoeg vermogen leveren. “In fase 1 brengen we het gekoeld waternet door het hele gebouw in temperatuur omhoog. Op die plekken waar een lagere temperatuur benodigd is, hebben we de mogelijkheid om de temperatuur verder naar beneden te brengen met de boostermachines. Voor de tapwaterbereiding halen we warmte uit het verwarmingsnet met de boostermachines.”

Betrouwbaarheid

ETP is gespecialiseerd in dit soort transformatieprojecten. “Wij ontwerpen voor een hele lange levensduur en dat vraagt om kwalitatief hoogwaardige componenten. Daar kan BITZER goed in mee. Ze leveren zeer betrouwbare compressoren en hebben oog voor de toekomst”, vindt Marcel. “Vooralsnog wordt voor dit soort gebouwen nog geen gebruik gemaakt van natuurlijke koudemiddelen. Met name omdat er nog veel onzekerheid is en deze sector er nog onvoldoende aan gewend is. Neemt niet weg dat de installatie voldoet aan de randvoorwaarden van een A2-koudemiddel. Zodoende is het mogelijk om in de toekomst zonder al te veel moeite over te schakelen op een natuurlijk koudemiddel.”

Marcel verklapt tot slot dat ETP samen met BITZER nog met andere toekomstbestendige ontwikkelingen bezig is, specifiek gericht op de zorgsector. Daarover later meer!

Voor meer informatie over Bitzer Meer informatie