Amphia ziekenhuis: luchtverplaatsing van 800.000 m3/uur

“Fotografie: Danny Touw”

Vijftig luchtbehandelingskasten goed voor honderdduizenden kubieke meters luchtverplaatsingen per uur. Indrukwekkende cijfers, die OC (Orange Climate) Verhulst-accountmanager Gerard Bouman ventileert. Het vraagt om het leveren van maatwerk en draagt bij aan de verblijfskwaliteit en de duurzaamheid van de nieuwbouw/verbouw van het Amphia ziekenhuis in Breda.

Ontwerpen en bouwen van luchtbehandelingskasten is al decennia lang een specialiteit van OC-Verhulst. Het Drunense bedrijf werd benaderd door Installatiecombinaite I4Care(ENGIE Services en Unica), die de installaties in het Amphia realiseren. “We zijn er bij betrokken op basis van kennis, kunde, aanpak en prijs.” Wat betreft dat laatste benadrukt Bouman dat er geen concessies zijn gedaan waar het gaat om functionaliteit en kwaliteit. “Heeft een luchtbehandelingskast normaal een levensduur van zo’n vijftien jaar, zoals wij ze bouwen gaan ze wel 25 jaar mee.”

Machinepark
OC Verhulst produceert de kasten met een hoogwaardig machinepark in eigen huis. Bouman wijst op de degelijkheid van het gebruikte plaatmateriaal en gaat dieper in op het poedercoaten. “Dat gebeurt na de productie en heeft een positieve weerslag op de levensduur van de luchtbehandelingskasten en de bedieningspanelen.”

Fotografie: Danny Touw

Specifieke eisen
De wetenschap dat ieder gebouw anders is, mag bij de nieuwbouw en verbouw van een ziekenhuis wel heel letterlijk worden genomen. “Elke afdeling vraagt zijn eigen specifieke eisen.” OC Verhulst levert het Amphia vijftig kasten. Die verplaatsen 580.000 kubieke meter verse lucht per uur. De luchtbehandelingskasten in de operatiekamers recirculeren en verplaatsen nog eens extra zo’n 200.000 kubieke meter verse lucht. “Die lucht wordt geconditioneerd en afhankelijk van de situatie en afdeling (OK’s, beddenafdeling) ontvochtigd, bevochtigd en op de juiste temperatuur gebracht.”

Service
Het ziekenhuis krijgt er vijfenzeventigduizend vierkante meter bij; samen met het bestaande ziekenhuis, dat wordt gerenoveerd, ontstaat een nieuw Amphia van bijna honderddertigduizend vierkante meter. In de nieuwbouw komen onder meer vijfhonderdtweeënzeventig eenpersoonskamers en een operatiecomplex met tweeëntwintig kamers. Veilig en comfortabel voor patiënten en medewerkers zijn de eigenschappen van het gebouw en OC Verhulst draagt daarvoor mede zorg. Behalve de bouw en de installatie van de luchtbehandelingskasten is ook de nazorg (verlengde garantie in combinatie met onderhoud) bij OC Verhulst in vertrouwde handen. Behalve luchtbehandeling zijn ook regeltechniek en koeltechniek bij het Drunense bedrijf in vakkundige handen. De oplevering van het Amphia staat gepland in 2019.

 

“Fotografie: Danny Touw”

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar OC VerhulstMeer informatie