Betere installaties door kennisoverdracht en ontzorging

Als fabrikant van kunststof leidingsystemen voor allerhande toepassingen heeft DYKA in de afgelopen vijftig jaar een mooie reputatie opgebouwd. DYKA ziet zichzelf niet alleen als fabrikant en leverancier van producten, maar neemt de verantwoordelijkheid om kennis en informatie te delen met ontwerpers, installateurs en gebruikers. “Op die manier helpen we de markt om tot een betere installatie te komen,” benadrukt Barry Kooistra van DYKA.

DYKA produceert kwalitatief hoogwaardige producten, maar het is wel van belang dat de producten ook op de juiste wijze worden toegepast en gemonteerd, zegt Kooistra. “Installatie van het DYKA AIR ventilatiekanalen systeem is zeer eenvoudig door de modulaire componenten, echter dien je je als installateur wel bewust te zijn van een aantal basis spelregels. Hiervoor hebben we een heel scala aan ondersteunende middelen beschikbaar, zoals uitgebreide documentatie, een eigen advies, ontwerp service, handige rekentools en integratie in allerlei reken en tekenpakketten zoals Bink, StabiCAD en Revit.”

Slim installatiegemak
De vraag naar slimme en makkelijk toepasbare oplossingen voor ventilatie stijgt. “Ons doel is om als fabrikant niet alleen het beste product te leveren, maar ook de beste productinformatie en bijbehorende begeleiding. Het ventilatiekanalensysteem DYKA AIR is daar een succesvoorbeeld van. Samen met de installateur ontleden wij de bestektekeningen en zetten ze om naar werktekeningen inclusief materiaalstaat en overzichtelijke offertes. Wie ontwerpt met BIM, heeft in de objectenbibliotheek toegang tot al onze productdata, wat zorgt voor een optimaal ontwerp. Na bestelling worden de systemen indien gewenst volledig door ons geprefabriceerd en just-in-time geleverd, wat meet-, zaag-, lijm- en installatietijd op de bouwplaats bespaart. De klant hoeft het systeem dus alleen nog maar te assembleren.”

DYKA-AIR-001

Prefabricage
Een aantal trends die Kooistra ziet in de ventilatiemarkt, is onder meer die van energiebesparing, ingegeven door het schaarser worden van de fossiele brandstoffen. “Daarnaast is er veel meer aandacht voor geluid, de akoestiek van installaties,” weet Kooistra. “Woningen zijn tegenwoordig veel beter geïsoleerd; er is steeds minder geluid van buitenaf waarneembaar in woningen. Van inpandige installaties wordt verwacht dat ze vrijwel geruisloos hun werk doen. Ook daar spelen we op in. Zo hebben we vorig jaar in Nederland een behoorlijke uitbreiding gedaan in de range van luchtkanalen. Door toe- en afvoerleidingen voor ventilatiesystemen in een grotere ‘diameter’ uit te voeren, gaat de luchtsnelheid in de kanalen omlaag en dat komt de akoestiek ten goede, zonder dat het inboet op capaciteit.” Op korte termijn komt deze uitbreiding tevens in België beschikbaar.

Minder vakmensen beschikbaar
Een andere tendens die Kooistra ziet, is dat er steeds minder vakmensen beschikbaar zijn. “In de bouw vindt de vergrijzing in rap tempo plaats. Steeds minder jongeren kiezen voor een technisch beroep. Als gevolg daarvan zie je nieuwe bouwmethoden ontstaan en wordt er meer en meer geprefabriceerd. Dat komt overigens ook de kwaliteit ten goede. Ook daar spelen we op in. Tekeningen die wij van klanten ontvangen, kunnen automatisch onze fabriek worden ingeschoten. Dat maakt dat we leidingsystemen binnen een week op maat kunnen uitleveren en de installateur heel wat kostbare installatietijd op de bouwplaats kan besparen.”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Dyka Meer informatie