Binnenklimaat: focus op comfort

Met het oog op de klimaatdoelstellingen ligt de nadruk in de HVAC-wereld vooral op het terugdringen van het energieverbruik. Het comfort voor de gebouwgebruikers daarentegen is minstens zo belangrijk. Als totaalleverancier met een breed pakket aan oplossingen schrijft Weishaupt comfort met een hoofdletter C. Een gesprek met Jurgen Megens van Monarch-Weishaupt over een aantal van deze ‘comfortabele’ oplossingen.

Dauwpunt gestuurd koelen
De range grondwarmtepompen en monobloc’s van Weishaupt zijn onder meer standaard uitgerust met een koelregeling. “Extra bijzonder is het feit dat we met deze installaties dauwpunt gestuurd kunnen koelen. Met behulp van een sensor in de referentieruimte wordt op basis van de temperatuur en vochtigheid het dauwpunt bepaald,” legt Megens uit. “Op die manier kun je met een gerust hart flink terug koelen en de temperatuur in de woning in warme zomers via een koelplafond prima op 22 – 23 graden Celsius houden als het buiten tropisch warm is. Niet zelden stroomt er dan water van slechts 13 graden Celsius door het koelplafond. Een aangename verfrissing.”

Thermische collectoren
Voor bestaande woningen en kleine utiliteit biedt Monarch-Weishaupt mooie kant-en-klaar hybride warmtepompsystemen in de range van 15 tot 300 kW. Megens: “Zeker de laatste jaren leert ons dat met deze combinatie mooie rendementen te behalen zijn en hoeft de cv-ketel slechts sporadisch bij te springen voor het verwarmen van de woning. In combinatie met Weishaupt thermische collectoren op het dak kan het rendement nog eens worden verhoogd, waarbij de warmtevraag in het voor- en najaar met de zon kan worden opgevangen.”

Slimme thermostaat
Voor maximaal comfort adviseert Megens in elke ruimte de Weishaupt Smart-RTM slimme thermostaat toe te passen. “Deze thermostaat kan een teveel aan warmte in de ene ruimte overhevelen naar een andere ruimte waar juist warmtevraag is. Dat gebeurt door groepen op een slimme manier te sturen zonder dat de warmtepomp aanslaat. Daarmee bespaar je draaiuren, energie en wordt het comfort verhoogd. Een ander toestel dat slim met warmte omgaat, is onze warmtepompboiler WWPT300. Deze onttrekt lucht uit een ruimte waar het over het algemeen te warm is, bijvoorbeeld een washok of de zolder, en gebruikt die warmte voor het bereiden van warm tapwater. Bijkomend voordeel is dat de ruimte afkoelt en ontvochtigt.”

Het succes van Weishaupt is volgens Megens te danken aan het feit dat Weishaupt zich profileert als een totaalleverancier met een breed pakket. “We leveren alle toebehoren voor tapwater en verwarmen en koelen in een gebouw. De componenten die hiervoor nodig zijn, zijn zo ontworpen dat alles perfect op elkaar aansluit. Dit maakt onze producten eenvoudig om te installeren.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar MonarchMeer informatie