De rol van de installateur verandert

Om de woningnood te lijf te gaan, moet er (veel) sneller gebouwd worden. Prefabricage is dan cruciaal, op elk niveau in de bouwkolom. Een thema dat inmiddels ook is doorgedrongen tot installateurs, leveranciers en groothandelaren. Al valt in huidige prefab denkwijze volgens André Kuipers, Commercieel Ventilatiespecialist bij Ventilair, nog wel het nodig te verbeteren. “We moeten creatiever zijn en afstappen van marge op marge stapelen, anders blijven woningen onbetaalbaar en komen we niet tot de gewenste versnelling.”

Om de behoeften van klanten goed te begrijpen, heeft Ventilair onderzoek gedaan naar de belangrijkste trends als het gaat om W-installaties binnen de industriële (prefab) woningbouw. “Het zal voor de meesten geen verrassing zijn dat de rol van de diverse partijen in de bouwkolom aan het veranderen is”, zegt Kuipers. “Dat beeld beperkt zich overigens niet tot alleen de industriële woningbouw, ook de ‘reguliere’ bouw verandert. Vanwege een tekort aan personeel én het feit dat bouwen seizoens- en weersafhankelijk is, wordt er steeds meer werk vooraf gedaan onder geconditioneerde omstandigheden.”

Ventilatiekanalen
De rol van de installateur op de bouw is al een tijdje aan verandering onderhevig, vervolgt Kuipers. “Steeds meer elektra wordt in complete ‘bossen’ afgeleverd en op de bouw aan elkaar gestekkerd. Dat zie je ook in de ventilatiewereld gebeuren, waarbij kanalen geprefabriceerd op de bouw aankomen of zelfs bij de fabrikant van de betonvloeren worden aangeleverd. Vloeren komen dan vrijwel kant-en-klaar met ingestorte riolering, ventilatiekanalen, waterleiding en elektra aan op de bouw. Dat scheelt ontzettend veel handelingen en maakt het bouwen veel minder weersafhankelijk. Slimme installateurs spelen daar nu al handig op in door het hele stelsel van riolering, elektra en ventilatie te prefabriceren. Ook zien we installateurs complete skids aanleveren met warmtepomp, boiler, enz. Op de bouw is het slechts een kwestie van de componenten verbinden en klaar.”

Collectief inkopen
Een andere belangrijke ontwikkeling die in het trendrapport naar boven komt, is het centraal inkopen van producten. “De goederenstroom is aan het veranderen”, merkt Kuipers. “We zien dat projectontwikkelaars of aannemers collectief inkopen, maar waarbij de materialen aan de installateur worden geleverd die ze vervolgens prefab samenstelt. Een vreemde ontwikkeling? Ik denk het niet. Door te zorgen voor zo min mogelijk schakels blijven de kosten voor apparatuur betaalbaarder. Het hele verdienmodel gaat op z’n kop. Als installateur kun je daar slim op inspelen door het hele plaatje van engineering en prefabricage voor rekening te nemen met uiteindelijk de (beperkte) montage op de bouw.”

We denken momenteel nog veel te traditioneel in de bouw, meent Kuipers. “We willen allemaal wel prefabriceren, maar dan volgens de bestaande lijntjes. Dat is niet langer houdbaar. Wees creatief en omring je met de juiste partners”, oppert hij. “Wij denken daar als ventilatiespecialist graag in mee. Onze materialen lenen zich bovendien uitstekend voor prefabricage.”

Het Trendrapport W-Installaties Industriële Woningbouw 2022 van Ventilair is via deze link gratis te downloaden. Het rapport bevat trends en ontwikkelingen binnen de industriële woningbouw en met name over de rol van de installateur.

 

 Voor meer informatie over Ventilair Meer informatie