Decentraal verwarmen, koelen en ventileren

Een woning centraal verwarmen, koelen of ventileren is niet meer van deze tijd. Dat zegt Jan Verdonck van Jaga. “Als gevolg van steeds beter geïsoleerde en luchtdichte woningen is er behoefte aan systemen die snel kunnen reageren. Sinds jaar en dag produceren wij afgiftesystemen voor koeling, verwarming en ventilatie. De stand der techniek is bovendien zodanig dat decentrale systemen absoluut concurrerend zijn met de gebruikelijke centrale systemen, al dan niet in combinatie met duurzame opwekkers, zoals een warmtepomp, zonnecollectoren of een warmtenet.”

De luchtkwaliteit is een steeds voornamer thema bij nieuwe woningen. “Om een perfecte luchtkwaliteit te garanderen, is een goed werkend ventilatiesysteem een must, evenals een systeem dat een ruimte heel snel kan verwarmen of afkoelen,” zegt Verdonck. “Wij hebben met name de laatste jaren veel geïnvesteerd op dat vlak en hebben dan ook diverse producten in het assortiment die hier een passend antwoord op geven.” Verdonck heeft een aantal voorbeelden.

Dubbele persoonlijkheid
De Jaga Briza is een klimaattoestel met een dubbele persoonlijkheid: warmte in de winter en verfrissende koelte in de zomer. Verdonck: “Zo heb je op elk moment van het jaar het ideale binnenklimaat. Achter het Briza comfortsysteem schuilt onze Low-H2O techniek, gecombineerd met een zeer stil dynamisch systeem. Aangesloten op een warmtepomp of chiller zorgt Briza voor energiezuinige koeling. Briza is het slankste type op de markt met zo’n groot vermogen en is tevens verkrijgbaar in een wandinbouw model.”
De Jaga Oxygen2 is op zijn beurt een ventilatiesysteem dat ervoor zorgt dat er in iedere ruimte een goed binnenklimaat heerst. “De ventilatoren verzorgen vrijwel voortdurend voor een goede luchtkwaliteit in de woning. De Oxygen Refresh-units kunnen los geplaatst of geïntegreerd worden in bestaande Low-H2O radiatoren.”
Bij installatie van een condenserende ketel of warmtepomp moeten volgens Verdonck de radiatoren in veel gevallen vergroot worden. “Dit is door plaatsgebrek niet altijd mogelijk en leidt zelden tot esthetisch aanvaardbare oplossingen. Met ons nieuwe DBE-systeem is dit niet nodig. Dynamic Boost Effect (DBE) is een speciaal voor Low-H2O radiatoren ontwikkelde warmte-activator om het vermogen te verhogen met minimale overdimensionering en verwaarloosbaar energieverbruik.”

Alle genoemde producten zijn voorbeelden van oplossingen die uitgaan van een decentraal systeem, benadrukt Verdonck nogmaals. “De afgiftesystemen kunnen aangesloten worden op eender welke opwekker. We kunnen feitelijk alles aan met één en hetzelfde product. Ook de regeling ontwikkelen we in eigen beheer. De producten laten zich eenvoudig en intuïtief bedienen en worden zoveel mogelijk plug and play aangeleverd aan de installateur. De bewoner / gebruiker heeft geen omkijken naar de installaties; het systeem doet zijn werk.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar JagaMeer informatie