Duurzaam verwarmen met Intergas Verwarming

Terwijl Nederland haast maakt om alle woningen van het aardgas af te krijgen, maken andere landen juist nu de overstap van kolen- en oliekachels naar aardgas. “De  oplossingen voor de energietransitie zijn lang niet zo eenduidig als ze soms lijken, meent Ralf Jansen, Marketing Manager van Intergas Verwarming. Volgens Jansen hebben we gas nog hard nodig om woningen te verwarmen, maar vooral ook om duurzame energie op te slaan.

In Duitsland lopen ze voor op het gebied van wind- en zonne-energie en daar hebben ze al een tijdje in de gaten dat een all-electric-samenleving nog niet haalbaar is, stelt Jansen. “Ze missen de enorme opslagcapaciteit die daarvoor nodig is. Gas en elektriciteit zijn allebei dragers van energie, maar gas heeft in tegenstelling tot elektriciteit ook de opslag in zich. Je kunt gas ‘stilzetten’ in een tank of een zoutcaverne en jaren bewaren zonder verlies. Je kunt problemen met de capaciteit van het stroomnet, zoals die nu al ontstaan in sommige delen van het land, voorkomen door elektriciteit om te zetten in gas.”

Waterstof
Dat de winning van aardgas in Nederland in 2030 stopt, weet Jansen natuurlijk ook. Maar dat betekent volgens hem geenszins het einde van gas in Nederland. “Er zijn ook andere vormen van gas, zoals waterstof of groen gas. Dit kunnen we heel goed gebruiken, ook in de toekomst, bijvoorbeeld voor de opslag van duurzame energie. De productie van groene waterstof is mogelijk, maar op dit moment is de productie nog niet grootschalig. Dat duurt nog wel even. We zijn wel al de technische mogelijkheden aan het bekijken van onder meer cv-ketels voor waterstof. Deze ketels zijn bij uitstek geschikt voor woningen die moeilijk aan te passen zijn. Isolatie is natuurlijk beter, maar dat is een dure operatie en het is niet altijd mogelijk. In het klimaatakkoord staat dat we tot 2030 200.000 woningen per jaar gaan verduurzamen, maar voorlopig halen we die aantallen niet. Als je waterstof kunt bijmengen in de gasleidingen, kun je ervoor kiezen om aan sommige woningen weinig of niks te doen.”

Dat het klimaatakkoord bij grote installatiebedrijven en woningcorporaties bovenaan de agenda staat, heeft Jansen al gemerkt. “Er is op dit moment ruimte genoeg om je te onderscheiden als leverancier. Wij zijn heel nadrukkelijk aan het kijken wat de technische mogelijkheden zijn, zowel voor warmtepompen als voor cv-ketels op waterstof. We zitten nog in de fase van prototypes en kijken met onze technische en creatieve capaciteiten naar oplossingen.”

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar IntergasMeer informatie