Duurzaam verwarmen voor bestaande woningen

De overheid roept al enkele jaren dat we van het gas af moeten. Voor nieuwbouw is dat geen enkel probleem, bij bestaande woningen daarentegen ligt dat over het algemeen wat lastiger. De verduurzamingsoperatie komt daarom maar moeizaam op gang. Vaillant heeft inmiddels een breed portfolio aan systemen om ook bestaande woningen (stapsgewijs) te verduurzamen. Ronald Mazurel, Manager Product Management & Technology Learning, geeft tekst en uitleg, want de keuze is reuze…

Het verduurzamen van bestaande woningen begint volgens Mazurel met isoleren. “Als je (extra) kunt isoleren, is het raadzaam om dat altijd als eerste aan te pakken. Vervolgens is de verwarming en de bereiding van het warm tapwater aan de beurt. Afhankelijk van het bouwjaar van de woning adviseren we een keuze te maken tussen een hybride of een all-electric oplossing. Een groot gedeelte van de woningen vanaf 1994 is relatief eenvoudig all-electric te maken. Bekijk overigens vooraf eerst het Programma Regionale Energie Strategie. Hierin wordt per gemeente beschreven welke plannen zijn gemaakt voor de verduurzamingsoperatie. Let wel, het programma is niet in beton gegoten en kan jaarlijks worden herzien. Maar toch goed om in ogenschouw te nemen.”

Groengas-ready
Voor woningen met een combiketel die op termijn niet of moeilijk geschikt te maken zijn voor een all-electric warmtepomp, adviseert Mazurel een kleine lucht-waterwarmtepomp en nieuwe combiketel te plaatsen in een hybride-opstelling. Is de bestaande combiketel nog recent, dan kan deze gehandhaafd blijven. “In dat geval voorziet de warmtepomp voor 70% in de warmtebehoefte van de woning en als het echt koud wordt, springt de combiketel bij die ook warm tapwater levert. Het is het meest voorkomende hybridesysteem in Nederland die in het geval van Vaillant ook nog eens groengas-ready is. In een verdere toekomst zou je de cv-ketel namelijk op groengas kunnen laten draaien, zoals onze ecoTEC plus. Waterstof is een veelbelovende energiebron die uiteindelijk de overgang naar een CO2-neutrale energievoorziening mogelijk zou kunnen maken. Onze ecoTEC plus is nu al geschikt voor bijmenging van 20% waterstof aan het aardgas.”

All-electric
Een andere mogelijkheid is investeren in een iets grotere lucht-water warmtepomp van bijvoorbeeld 10 kW die in eerste instantie nog in een hybride opstelling wordt geplaatst. “Pas als je alle aanvullende maatregelen hebt genomen, zoals een hele goede isolatie van de woning, zou je op termijn de combiketel kunnen vervangen door een grote boiler. Op dat moment voorziet de warmtepomp zowel in het 100% verwarmen van de woning als de bereiding van warm tapwater”, legt Mazurel uit. “Een mooie manier om stapsgewijs je woning all-electric te maken.”

Monobloc of splitunit
Vaillant levert lucht-water warmtepompen in een aantal smaken. “De meest eenvoudige optie is een gaswandketel combineren met onze aroTHERM monobloc, een lucht-water warmtepomp waarbij de complete installatie is opgenomen in de buitenunit. Het toestel wordt met een cv-leiding via een buffervat aangesloten op de ketel. Zodoende hoeft de installateur niet in het bezit te zijn van een F-gassen certificaat. Dat is wel van belang bij de installatie van onze aroTHERM split met gescheiden binnen- en buitendeel (splitunit). Een derde optie is de aroTHERM pure, ook een splitunit, die voldoet aan de basisbehoefte en daarmee vriendelijker is geprijsd. Deze variant wordt later dit jaar geïntroduceerd.”

Vaillant heeft dus een groot aantal mogelijkheden om je woning stapsgewijs te verduurzamen. “Met onze toestellen hoef je niet alles in één keer te doen en kun je investeringen spreiden om uiteindelijk toch het ultieme doel te bereiken: een toekomstbestendige oplossing voor verwarmen en warm tapwater.”

 

Voor meer informatie over Vaillant Meer informatie