Een grote klus te klaren

air conditioning installation on rooftop

Vandaag de dag worden in ons land ruim 8 miljoen woningen en gebouwen gevoed met aardgas. Al die gebouwen zullen we in 2050 met duurzame energie moeten verwarmen. We staan dus voor een enorme verduurzamingsopgave. De warmtepomp lijkt het meest geijkte alternatief, maar is een wezenlijk andere installatie dan de vertrouwde gasketel. Opleidingscentrum GO helpt het kennisniveau te verhogen door installateurs zowel theoretisch, maar vooral praktisch bij te spijkeren om samen die grote klus te klaren.

Onderzoek door consumentenprogramma Radar eerder dit jaar wees uit dat één op de vijf huishoudens die een warmtepomp hebben laten installeren, niet tevreden is. 20% krijgt het huis niet warm genoeg en bij 17% valt de energierekening niet lager maar juist hoger uit na installatie van de warmtepomp. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, erkent dat een gebrek aan kennis een probleem vormt in de branche. In een deal met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat is afgesproken dat in een tijdsbestek van vijf jaar zesduizend installateurs worden opgeleid om warmtepompen kundig te installeren. “Een warmtepomp is geen installatie, maar een proces dat vraagt om een nauwkeurige installatie en vooral een secure fijnafstemming en inregeling,” zegt Jan Kraak van Opleidingscentrum GO. “En juist daar is de gemiddelde cv-installateur niet van op de hoogte.”

Opleidingscentrum GO biedt een gevarieerd aanbod aan trainingen en opleidingen op het gebied van warmtepompen. “Het is belangrijk dat de hele organisatie mee evolueert richting warmtepomptechniek, vanaf de verkoop tot aan de monteurs, maar ook de ontwerpafdeling, werkvoorbereiding en projectleiding. Wij bieden met ons programma aan trainingen voor al deze medewerkers een passend aanbod. Dat varieert inderdaad van opleidingen voor de directeur/eigenaar van een installatiebedrijf tot de calculatie- en engineeringsafdeling en de monteurs op de vloer. Alle medewerkers binnen een organisatie kunnen we op de juiste manier onderrichten. We onderscheiden ons vooral door de pragmatische en praktische insteek van onze trainingen en opleidingen. In ons opleidingscentrum staat een keur aan warmtepompinstallaties opgesteld waarbij we zowel de theorie als de praktische zaken behandelen. Dat wordt door de deelnemers als zeer prettig ervaren. Ze zijn immers vaak praktisch ingesteld.”

Het merendeel van de trainingen vindt plaats in het eigen opleidingscentrum in Ede, maar Opleidingscentrum GO heeft diverse samenwerkingsverbanden met andere organisaties in het land om te kunnen trainen. Zelfs op locatie bij een installateur behoort tot de mogelijkheden. Bekijk het ruime opleidingsaanbod op www.training-warmtepomp.nl.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Opleidingscentrum GOMeer informatie