Een optimale temperatuur in ieder vertrek

Woningen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd en de warmte- of koudevraag varieert vaak per vertrek. Het is bovendien erg oncomfortabel als één kamerthermostaat de verwarming en koeling moet regelen voor de hele woning. Alpha home van NathanNathan breekt met deze traditie. Het is een individuele ruimteregeling voor verwarming en koeling, dus geen master/slave regeling. Het systeem zorgt ervoor dat iedere ruimte die warmte of koude vraagt afzonderlijk wordt bediend.

Alpha home is een intelligente ruimtetemperatuurregeling voor het verwarmen en koelen bij vloerverwarmings- en/of radiatorsystemen die communiceert met de alpha innotec warmtepomp. “Het systeem werkt met slimme radiatorknoppen en ruimtesensoren die samen met de warmtepomp de aanvoertemperaturen optimaliseren om de ingestelde ruimtetemperatuur te behalen,” legt Erwin Janssen (Product Manager bij Nathan) uit. ‘’Per vertrek kan de ruimtetemperatuur worden ingesteld. Als er bijvoorbeeld alleen een warmtevraag is in de slaapkamer, wordt alleen de slaapkamer opgewarmd. En als het vertrek bijvoorbeeld door externe invloeden, zoals zoninstraling of een haardkachel opwarmt, wordt de aanvoertemperatuur automatisch aangepast.”

Home app screenshots

App gestuurd
Alpha home werkt volledig draadloos. ‘’De Control Box en gateway communiceren via Wi-Fi of netwerkkabels met de router. De gateway staat via Z-wave draadloos in verbinding met componenten als de ruimtesensoren en vloerverwarmingsmodule,” zegt Janssen. “De bediening van alpha home verloopt heel eenvoudig via een app op de tablet of smartphone en is van buitenaf benaderbaar. Later dit jaar breiden we het programma uit met een ruimtethermostaat, zodat gebruikers de warmte-/ of koudevraag per vertrek ook via een fysieke module kunnen regelen in plaats van uitsluitend via de app. Voor ieder vertrek zijn individuele klokprogramma’s of scenario’s in te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een vast tijdschakelprogramma voor de badkamer, een vakantiemodus of een boost functie voor het geval dat de gebruiker onverwachts thuis komt. Alpha home brengt dus de warmteopwekking en de warmteverdeling regeltechnisch samen en optimaliseert tevens het energieverbruik van de alpha innotec warmtepomp. Met de modulerende brine/water warmtepompen kan de perfecte combinatie worden gemaakt met alpha home. Als slechts één slaapkamer vragend is, kan de warmtepomp heel rustig starten en past het vermogen aan op het vermogen wat die slaapkamer nodig heeft. Bufferen hoeft dus niet meer.”

De rechtstreekse communicatie tussen de vragers en de opwekker maakt alpha home volgens Janssen de beste manier om ruimtetemperatuur- en warmte-/kouderegeling te combineren. “Het vereist voor de installateur enig programmeerwerk, maar verloopt kinderlijk eenvoudig. Hierdoor is de intelligente ruimtetemperatuurregeling voor iedere doelgroep geschikt.”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Nathan Meer informatie