Elektrisch verwarmen is hot

5 ecofilm Laminaat

 

Bij Nul-Op-De-Meter projecten wordt doorgaans gekozen voor een klimaatinstallatie op basis van een warmtepomp. Op Building Holland presenteert Heatel in samenwerking met Wattco een alternatief voor een dergelijke installatie, een totaalconcept met zonnepanelen als bron en infraroodverwarming als afgiftesysteem. Een gesprek met Ruud van der Knaap van Heatel gespecialiseerd in infrarood verwarmingssystemen en Vincent van Daalen van Wattco, gespecialiseerd in slimme energie projecten.

Veel duurzame projecten worden momenteel uitgevoerd met een warmtepomp, begint Van der Knaap. “Wij zijn ervan overtuigd dat ons concept het betere alternatief is, onder meer vanwege een langere levensduur en het feit dat onderhoud niet nodig is. In een knus chaletje op de beurs tonen we de werking van het totaalconcept. De warmteafgifte wordt verzorgd door infraroodsystemen en de opwekking van de energie door zonnepanelen in combinatie met een energieopslag (smart grid) en de nodige regeltechniek van Wattco. We bieden het principe als beproefd totaalconcept aan op de markt met het oog op lage onderhoudskosten en lage storingsgevoeligheid voor de gebruiker / eigenaar.”

 

Vele toepassingsgebieden
Heatel is exclusief distributeur van Fenix en Flexel, toonaangevende fabrikanten van infrarood verwarminsystemen, waarbij Fenix weerstand kabels (elektrische vloerverwarming) en infrarood verwarmingspanelen produceert en Flexel infrarood verwarmingsfolie. Van der Knaap: “De verwarmingsfolie wordt door ons zelf verwerkt in passende producten, denk aan vloer, wand en plafond verwarming systemen en bijvoorbeeld spiegelverwarming. De folie is slecht 0,2 mm dik. Ook leveren we glazen wandpanelen in alle mogelijke dessins.

Infrarood verwarming is behalve voor de woningbouw ook uitermate geschikt voor de utiliteit en zelfs de industrie. Met beperkte capaciteit zijn we in staat om objecten in een grote ruimte te verwarmen, bijvoorbeeld alleen de werkplek in een grote industriële ruimte. Dat bespaart enorm op stookkosten.”

Wattco-1

Hoogwaardige accu’s
Volgens Van der Knaap is verwarmingsfolie hét systeem van de toekomst en dat wordt ook bevestigd door andere partijen op Building Holland. “Zo presenteert Bouwcenter bijvoorbeeld op de beurs EQ zero, waarvoor wij de verwarmingsfolie leveren. Wij zijn ervan overtuigd dat ons totaalconcept voor verwarming het betere alternatief is voor installaties met een warmtepomp. In combinatie met een slim ventilatiesysteem zijn we tevens in staat ruimtes op een eenvoudige manier te koelen.”

Vincent van Daalen vult aan: “Tevens worden nieuwe zonnepanelen toegepast die veel meer licht opnemen en niet per se direct zonlicht nodig hebben. Hiermee kan het zonnepaneel als buitenschil (gevel) toepast worden en geeft het een veel constantere energieopwekking voor het gebouw in plaats van een piekmoment van de dag. Ook dat laten wij bezoekers zien op Building Holland. Het overschot van energie wordt opgevangen in hoogwaardige accu’s overdag en in de nacht wordt de eigen energie weer gebruikt. Ook kunnen we goedkope energie in de nacht volladen en overdag slim gebruiken zonder toepassing van zonnepanelen, het is allemaal mogelijk.”

Dit complete totaalconcept kan toegepast worden bij nieuwbouw en renovatie, zegt Van Daalen. “Wij gaan op korte termijn de eerste projecten uitrollen. Zo zijn we reeds op het terrein van de Markies in Almere (de Realiteit) gestart met de realisatie van het OPENhuis door Bohtlingk Architecten.”

 


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Heatel Meer informatie