Elektrische warmwaterhuishouding voor ieder huishouden

Vaillant heeft recent de warmtepompboiler aroSTOR aan het assortiment toegevoegd, een individueel product om woningen vanaf pakweg bouwjaar 2000 op een energetisch verantwoorde wijze te voorzien van warmtapwater. Zonder gebruik van gas. De aroSTOR is een plug-and-play systeem dat bovendien allerlei aanvullende creatieve toepassingen biedt. Een gesprek met Marcel van der Winden van Vaillant.

De transitie naar gasloos is in volle gang. Om ook voor de bereiding van warmtapwater niet meer afhankelijk te zijn van de gasketel, heeft Vaillant de warmtepompboiler aroSTOR ontwikkeld. “De installatie produceert warmtapwater uit vrij beschikbare energie in de vorm van binnenlucht óf buitenlucht,” legt Van der Winden uit. “aroSTOR is een individueel product waarbij boiler en warmtepomp zijn gecombineerd in één behuizing. Het is een kwestie van de binnenkomende waterleiding erop aansluiten, alsmede de warmwaterleidingen naar de badkamer, keuken, enz., de stekker erin en draaien maar. De aanvoer en afzuiging van de lucht verloopt via een concentrisch kanaal, vergelijkbaar aan de rookgasafvoer van de combiketel. Voor ‘gratis’ koeling zou je ook een bypass kunnen maken om de koele lucht in de zomer de woning in te blazen.”

Intelligente aansturing
De aroSTOR is beschikbaar in wandmodellen van 80, 100 en 150 liter en staande uitvoeringen van 200 en 270 liter. “Het toestel werkt op basis van het natuurlijke koudemiddel R290 met een extreem lage GWP van 3,” legt Van der Winden uit. “De warmtepompboiler verwarmt het water tot 55 graden Celsius, energetisch de meest ideale situatie. Vervolgens wordt naar keuze automatisch één keer per week het legionellabestrijdingsprogramma uitgevoerd waarbij het water tot 60 graden Celsius wordt verwarmd met een elektrisch element. Het elektrisch element is in staat het water tot maximaal 65 graden Celsius te verwarmen. Dankzij een intelligente aansturing is de aroSTOR in staat om bijvoorbeeld bij voldoende productie van pv-panelen het elektrische element juist op die momenten in te schakelen, zodat de extra opgewekte elektriciteit wordt gebufferd in de vorm van warmte. Er zijn allerlei creatieve toepassingen te verzinnen. Ook het geluidsniveau is indrukwekkend laag: de wandmodellen produceren 32dB(A) en staande uitvoeringen 37dB(A) op 2 meter afstand.”

De warmtepompboiler aroSTOR is per direct leverbaar en komt ook in aanmerking voor subsidie van 1.250 euro. Vaillant levert niet alleen de installatie maar ook accessoires, luchtkanalen, enz. “We zijn een one-stop-shop voor installateurs.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar VaillantMeer informatie