Energetische optimalisaties in koel- en klimaattechnologie

De specialist voor koel- en klimaattechnologie Bitzer heeft recent een groot aantal nieuwe en vernieuwde producten gepresenteerd. “We leven in tijden van energetische optimalisaties,” zegt Ruud van Dissel van Bitzer Benelux. “Onze nieuwste productinnovaties zijn gericht op het verlagen van het energieverbruik tegen veelal een verhoogde capaciteit.” Ruud geeft een aantal voorbeelden, ook om bestaande installaties te verbeteren.

Bitzer Expander
De Bitzer Expander is zo’n voorbeeld om CO2-installaties energetisch meer efficiënt te kunnen maken. “De Expander maakt CO2-koelsystemen meer dan 20% energiezuiniger binnen het transkritische werkgebied, zowel bij retrofits als bij nieuwe systemen,” legt Ruud uit. “De Expander is uitermate geschikt voor toepassing in installaties bij supermarkten en logistieke specialisten. Een single-component retrofit kan de koelcapaciteit voor transkritisch werkende CO2-systemen verhogen. De installatie is vrij eenvoudig en het koelsysteem hoeft niet opnieuw ontworpen te worden, wat een complex proces kan zijn. Een belangrijke partner bij de ontwikkeling van de Expander is ALDI SÜD. De bekende voedingsdistributeur doet er altijd alles aan om de CO2-voetafdruk te verbeteren en zal de eerste onderkoelingseenheden in zijn winkelketens testen.”

Ammoniak
Bitzer heeft recent grotere capaciteiten van de ammoniak-compressorpacks (ACP) gepresenteerd. “Ammoniak is het primaire koelmiddel dat de industriële koelingsmarkt aandrijft, zegt Ruud. “Al meer dan 40 jaar bieden we componenten die geschikt zijn voor ammoniaktoepassingen. Met de ACP kunnen we nu ook grotere capaciteiten aan. Deze packs bestaan uit compressoren, motoren, een olieafscheider en een optioneel oliekoelcircuit, evenals een optioneel pakket van regelaars en frequentieomvormers. Ontworpen met de visie om de laagste levenscycluskosten voor de klant te bieden, kan elke ACP -voorzien van minimaal twee en maximaal drie compressoren- een koelcapaciteit van maximaal 3 MW (-10 / 35oC) bereiken. Een ACP wordt standaard geleverd met persdrukregelaar en een breed scala aan opties, waaronder een economiser.”

HEXPV
De specialist voor koel- en klimaattechnologie heeft tevens zijn assortiment warmtewisselaars en drukvaten (HEXPV) uitgebreid. Ruud: “De nieuwe watergekoelde condensors voor zoet water en zeewater leveren grotere capaciteiten dan voorheen tot 1 MW. Deze nieuwe condensors onderscheiden zich door een compact ontwerp en een hoge corrosiebestendigheid. Nieuw zijn ook de CRF-condensors met hoog rendement. De unieke vierkante verdamper bereikt de hoogste efficiëntie die in de industrie beschikbaar is voor een warmtewisselaar met droge expansie.”

SPOT-app
Sinds medio vorig jaar heeft Bitzer een handige tool voor airco- en koeling professionals in de App Store en Google Play: de Bitzer SPOT-app. “Met de app kunnen gebruikers de authenticiteit van hun Bitzer-producten verifiëren. Bovendien bevat de app uitgebreide documentatie en een directory van alle servicepunten van Bitzer en Green Point, evenals alle gecertificeerde dealers. In toekomstige versies van de app zijn we van plan nog meer functies te integreren,” verklapt Ruud alvast. De app is gratis te downloaden.

Ecolite
Tot slot lanceert Bitzer voor de kleinere capaciteiten de Ecolite-serie. “De zeven luchtgekoelde modellen in de nieuwe Ecolite-serie zijn ontworpen voor toepassingen met lage (1,5 tot 5 kW) en gemiddelde temperaturen (3,5 tot 16 kW) en worden geleverd in een aantrekkelijke behuizing. Ze zijn bedoeld voor onder meer koelruimtes en gekoelde vitrines in winkels, en kunnen worden gevuld met gewone koelmiddelen, maar ook met koelmiddelen met een laag aardopwarmingspotentieel (GWP), zoals HFO (hydrofluoroolefin) mengsels.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar BitzerMeer informatie