Energie voor Elkaar verduurzaamt ook de warmteketen

Warmtenetten vormen een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van Nederland. Met het regeringsbesluit om de energietransitie te versnellen en voor 2030 nog ten minste 500.000 woningen aan te sluiten op warmtenetten, zijn de warmte transitievisies van Nederlandse gemeenten hier vol op gericht.

Ook voor Energie voor Elkaar is het essentieel om te kijken naar de inzet van duurzaam materiaal bij het aanleggen van een warmtenet. Op 31 maart 2023 ondertekenden Valentijn Kleijnen, CEO van Energie voor Elkaar en Patrick van der Stigchel, Vice President Benelux & SouthWest Europe van Kingspan LOGSTOR daarom een samenwerkingsovereenkomst om het toegepaste materiaal in een warmtenet te verduurzamen: warmte- en koude leidingen waarbij gerecycled kunststof wordt toegepast in de behuizing. Deze leidingen zijn een primeur in Nederland en worden toegepast voor het ondergronds transport van warm en koud water.

Patrick van der Stigchel van Kingspan LOGSTOR, is enthousiast over de samenwerking: “Na de introductie van deze voorgeïsoleerde leidingsystemen, zijn we er trots op dat Energie voor Elkaar deze leidingen als eerste gaat toepassen in Nederland. Wij ontwikkelden dit product met de ambitie om de CO2 voetprint en uitstoot structureel te verminderen. Door te kiezen voor deze nieuwe leidingen, kan een sterke CO2 reductie gerealiseerd worden. Dat is een hele mooie ontwikkeling waarin Energie voor Elkaar samen met ons nu de eerste stap zet.”

Per meter warmteleiding wordt er 6,5 kg CO2 bespaard doordat we bij deze leidingen gebruik maken van gerecycled HDPE voor de behuizing, per 100 meter komt dat overeen met 650 kg aan CO2 besparing, rekent Van der Stigchel ons voor. “Als je inzoomt op 1.000 kg CO2, dan is dat vergelijkbaar met bijvoorbeeld de uitstoot van 2,6 keer economy vliegen van Amsterdam naar Rome, 72 keer met de Thalys van Amsterdam naar Parijs of 10.000 km rijden met een dieselauto. Onze voorgeïsoleerde leidingen zijn daarom met recht een hele mooie duurzame innovatie.”