Gasloze luchtbevochtiging voor gezondheidszorg

In de gezondheidszorg en dan met name in ziekenhuizen wordt de luchtvochtigheid geregeld door middel van grote stoominstallaties. In de Green Deal voor een duurzame zorg hebben zorginstellingen de ambitie uitgesproken om de CO2-uitstoot te halveren. Een logische stap is om afscheid te nemen van de gasgestookte stoominstallaties. Condair heeft een gasloos programma luchtbevochtigingstechnieken afgestemd op de gezondheidszorg. Een gesprek met accountmanager Martin Pieterse van Condair B.V. .

Uit onderzoeken blijkt dat een te lage luchtvochtigheid (<50% relatieve vochtigheid) onze weerstand tegen (griep)infecties verzwakt, begint Pieterse. “Luchtvochtigheid in de gezondheidszorg vereist bijzondere aandacht. Recent onderzoek van de Yale Universiteit tonen aan dat een ideale luchtvochtigheid (rond de 50%) enerzijds aanzienlijk bijdraagt aan het herstel en het behoud van de gezondheid van de patiënten en anderzijds zorgt voor een hogere productiviteit van de zorgmedewerkers. De huidige normeringen zeggen niets over de ideale luchtvochtigheid in een ruimte, behalve dat deze tussen de 30 en 70% moet liggen. Dat is een breed begrip, terwijl bewezen is dat het meest ideale percentage rond de 50% ligt.”

Kiemneutralisatie door middel van zilverionisatie

Alternatief voor stoominstallatie
Zorginstellingen willen en moeten van het gas af. De meest logische stap in het verduurzamen van de zorg is om afscheid te nemen van de stoominstallatie, die niet alleen zorgt voor een flinke CO2-uitstoot maar doorgaans ook veel geld kost om in de lucht te houden. Met het oog op hygiëne, energie-efficiëntie en rentabiliteit, blijkt dat de adiabatische luchtbevochtiger Condair DL een duurzame oplossing is, met een 100% hygiëne garantie. Condair is een Zwitserse fabrikant die zelf luchtbevochtigingsinstallaties ontwikkelt en produceert voor de meest uiteenlopende sectoren, waaronder de gezondheidszorg. Pieterse: “Voor de gasgestookte stoominstallaties bieden we in feite twee alternatieven: een stoominstallatie op elektriciteit of adiabatische bevochtiging waarbij koud water wordt verneveld of verdampt in de luchtbehandelingskast. Vooral vernevelen wordt meer en meer toegepast in de gezondheidszorg.” Bij pakketbevochtiging is er immers geen hygiënische garantie af te geven en heeft in het verleden een negatieve naam opgebouwd omtrent adiabatische bevochtiging in de gezondheidszorg. Condair heeft alle misverstanden van adiabatische bevochtiging uit de wereld geholpen. “Koud water vernevelen en/of verdampen in de luchtbehandelingskast zou een voedingsbodem voor legionella creëren. Met ons unieke concept voor adiabatische bevochtiging gebaseerd op osmosewater, zilverionisatie en keramische panelen kan de Condair DL legionellaveilig, ziektekiemvrij en zeer nauwkeurig bevochtigen.” Condair heeft als enige in de markt met de Condair DL een waterbevochtiger met een onafhankelijk hygiënecertificaat, dat na uitvoerig testen is afgegeven door het SGS Fresenius instituut. Conclusie: er ontstaan geen micro-organismen na bevochtiging. Zelfs bacteriën van buitenaf door het luchtfilter van de luchtbehandelingskast worden geneutraliseerd. Daar is Condair uniek in.

Condair biedt diverse oplossingen aan voor adiabatische bevochtiging in de gezondheidszorg. Het biedt volgens Pieterse volop voordelen, Een zeer laag elektrisch aansluitvermogen, lage operationele kosten en desgewenst ook een koelend effect. Doordat adiabatische luchtbevochtiging voor het verdampingsproces gebruik maakt van de aanwezige energie in de lucht zal deze lucht afgekoeld worden. Hierdoor is het mogelijk een adiabatische luchtbevochtiger in te zetten voor koeling. Er kan hiermee een aanzienlijke besparing op (elektrische) koelvermogen worden gerealiseerd.”

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar CondairMeer informatie