Gezonde ‘boslucht’ op de werkplek

Gemiddeld spenderen we 92% van ons leven in gebouwen die volledig van de buitenwereld afgesloten zijn, waarbij de kwaliteit van de binnenlucht al jaren een groot probleem vormt. Binnenluchtvervuiling wordt vandaag zelfs gerangschikt als de negende grootste mondiale ziektebron. Het Belgische TakeAir brengt aangename ‘boslucht’ op de werkplek door gunstige organismen in de ventilatiekanalen te verstuiven. Een beter indoor klimaat kan ziekteverzuim verminderen en de productiviteit verhogen.

Gebouwen worden steeds luchtdichter gebouwd, zegt Jo Pannecoucke, CEO van TakeAir. “Ze worden in feite volledig van de buitenwereld afgesloten. Het heeft allerlei consequenties, zo hebben we de laatste jaren ondervonden. Een van de grote ironieën van dit alles is dat, in veel gevallen, het gezondste wat je kunt doen in termen van je gebouwde omgeving, is het binnen meer zoals buiten te maken. Je opent de ramen, je verhoogt de stroom,… In veel opzichten heeft het luchtdicht bouwen, alles proberen te doden en dagelijkse schoonmaak ons behoorlijk ver de verkeerde kant op gestuurd.”

Opbouwende werking
De soil loving organismen (gunstige bacteriën) geraken vanuit de volle natuur niet meer in een gebouw. Enerzijds door de gesloten bouwschil, maar anderzijds door de luchtfilters in de ventilatie-eenheden. TakeAir heeft een techniek ontwikkeld om deze organismen binnen in een gebouw te brengen. Pannecoucke legt uit: “We kweken de gunstige organismen gecontroleerd op in ons labo. Deze worden in een baxter of infuus verpakt en aangesloten aan de luchtkanalen. De geautomatiseerde verstuiving wordt via IoT gestuurd. Wij verrijken als het ware de sterk gefilterde lucht die het gebouw binnen komt en evenaren zo de gunstige boskwaliteit. Op die manier wordt een natuurlijk afweersysteem gecreëerd tegen de potentiële pathogenen en is er minder ruimte voor minder gunstige organismen. De sturing houdt rekening met de grootte van de ruimte, het aantal aanwezige personen, enz. De mensen kunnen op een aangename manier van de ruimte genieten.”

Met de nieuwe service richt TakeAir zich in de eerste plaats tot hotels, bedrijven en kantoren. Er wordt volgens Pannecoucke ook gewerkt aan een oplossing voor de woningmarkt. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar TakeAirMeer informatie