Hamster Cleaning over het belang van onderhoud van ventilatiesystemen

 

Een gezond binnenklimaat is ontzettend belangrijk. Goede ventilatie verhoogt namelijk de productiviteit van werknemers en dringt het ziekteverzuim terug. Er worden hoge eisen gesteld aan ventilatiesystemen, maar opmerkelijk genoeg gelden deze hoge standaarden niet voor het onderhoud ervan. Daar moet verandering in komen, stelt Hamster Cleaning. Zaakvoerder Seppe Thys hamert op het belang van inspectie en onderhoud.

Volgens de zaakvoerder valt er nog veel te winnen op het gebied van onderhoud van ventilatiesystemen: “Sinds de jaren 60 zijn er kilometers aan luchtkanalen aangelegd. Deze systemen hangen aan het plafond, waardoor men ze eigenlijk niet opmerkt. Dat verandert wanneer er vuil naar beneden dwarrelt. Pas dan krabt men zich achter de oren. Een recente studie leert dat de capaciteit van een mechanisch ventilatiesysteem dat niet onderhouden wordt in vier jaar tijd met circa veertig procent afneemt. Dat resulteert in onnodig hoge energiekosten en een verslechtering van het leef- en werkklimaat. Reine ventilatiesystemen zijn dus extreem belangrijk. Het gaat immers om (brand)veiligheid, hygiëne, luchtkwaliteit en energiezuinigheid.”

Hamster Cleaning benadrukt het belang van een betrouwbare reiniging. Als je je systemen niet volledig schoonmaakt, heeft dat namelijk geen enkele zin. Vergelijk het met een eettafel die je na de maaltijd maar voor de helft opruimt. Je kunt geen half werk doen als het om schoonmaak gaat. De organisatie garandeert dat 95 procent van het systeem gereinigd wordt: “Ons doel is om honderd procent te bereiken, maar soms blijkt dat een klein deel van de luchtkanalen op moeilijk bereikbare plaatsen ligt. Daarom schenken wij veel aandacht aan ons machinepark, dat bestaat uit alle reinigingsapparatuur die op de markt te verkrijgen valt. Dankzij dat materiaal kunnen we de klant een proper ventilatiesysteem en betrouwbaar resultaat garanderen. Dat is essentieel, want niet iedereen kan immers zelf de toestand van de kanalen controleren.”
DOn2cF6XcAIkmTI-790x390

Innovatieve schoonmaakmethode
In sommige landen is het in tegenstelling tot in België bij wet verplicht om je ventilatiesystemen om de vijf jaar schoon te maken. De zaakvoerder ziet daar echter het nut niet van in: “Dat is waanzin, want er is namelijk geen enkel zinnig antwoord te geven over wanneer je moet reinigen. In sommige productieruimtes moeten de kanalen jaarlijks gereinigd worden, in bepaalde openbare gebouwen pas na pakweg zes jaar. Daarom kan je beter jaarlijks een inspectieronde houden, want dat is veel nuttiger en zinvoller. Je hebt voor een inspectie twee opties. De eerste is een visuele inspectie die opgelegd wordt door de Europese norm 15780. Aan de hand van foto’s, video’s en robotinspecties kijk je wat er aan de hand is. Deze controle is snel en goedkoop uit te voeren. Een tweede manier is een analytische inspectie. Bij deze inspectie worden veegmonsters en samples op verschillende punten in het luchtkanaal genomen. Een analytische inspectie is veel accurater dan een visuele inspectie, maar is veel duurder.”

Hamster Cleaning ontwikkelde een innovatieve inspectiemethode, waarmee de verontreinigingsgraad van de kanalen gekeurd wordt. “Wij gebruiken onze eigen Smart inspectie. Het gaat hier om een combinatie van twee inspectiemethodes. We gebruiken zowel een visuele als analytische inspectie. We vergelijken foto’s van bij de klant met beelden uit onze referentiedatabase. Zo kunnen we de hoeveelheid vuil in de kanalen accuraat bepalen en zien waar verbeterpunten liggen. Onze aanpak voor een totaalonderhoud is gebaseerd op de inbreng van technologie en engineering. Aan de hand van software, rapportering, calculatiemodellen, sensoren en machines kan elk project geanalyseerd, berekend en jaarlijks opgevolgd worden. Voor een optimaal resultaat gebruiken we de nieuwste technologie, waaronder geavanceerde inspectie- en reinigingsrobots. Tijdens de luchtkanaalreiniging wordt het losgemaakte vuil afgezogen met een extractieventilator. Dit apparaat bezit genoeg kracht om het vuil uit de luchtkanalen te zuigen. Het vuil blijft achter in een filterzak.”

Hamster Cleaning reinigt zowel kanalen van comfortventilatie als procesventilatie.


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Hamster Cleaning Meer informatie