Het gezicht van de hightech maakindustrie

Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven vormt het gezicht van de hightech maakindustrie. Het eerste cluster is inmiddels gerealiseerd, een kenmerkend groen gebouw met een vloeroppervlak van 65.000 m², volledig gasvrij en met maximale duurzaamheidambities uitgevoerd. In opdracht van ENGIE realiseerde Tjaden de grondwaterzijde van de WKO-installatie, oftewel zes bronnen die schoon gespoeld en ‘ontwikkeld’ werden opgeleverd.

Tjaden is een bemalings- en boorbedrijf met meer dan een eeuw ervaring op het vlak van grondwatertechnieken. “We zijn volledig gecertificeerd voor ontwerp en aanleg van het ondergrondse deel van WKO-installaties (BRL 2100 en BRL 11000) en kunnen projecten van start tot finish voor rekening nemen,” zegt Jeroen Beulink van Tjaden. De installatie voor BIC Eindhoven bestaat uit zes bronnen, waarvan drie koude en drie warme bronnen. De bronnen zijn 80 meter diep geboord en liggen gemiddeld 150 meter uit elkaar in een halve maan rond het gebouw.

Drie monotone systemen
Alle bronnen leveren volgens Beulink separaat 150 m3/uur, wat neerkomt op een capaciteit van 450 m3/uur voor de totale installatie. “Het gaat om drie monotone systemen, elk voorzien van een eigen regelkast, warmtewisselaar, aansturing en pompen, die in één ruimte staan opgesteld. Tijdens de exploitatiefase worden de bronnen afgewisseld voor warmte- en koudeopslag gebruikt omwille van de energetische balans. Rond de bronnen is een betonnen gietkelder geplaatst van telkens 1,65 meter in het vierkant die is geïntegreerd in het asfalt. Hierin eindigt de bronbuis. Deze is vervolgens voorzien van rvs bronkop (een kraagbus met flens) om de bron luchtdicht te kunnen afwerken. Onder de bronkop bevindt zich een stijgleiding van 18 meter, evenals de pomp. De installatie opereert continu op een minimale overdruk van 0,8 bar om ontgassing tegen te gaan. De warmtewisselaar tot slot zorgt fysiek voor de overdracht van grondwaterzijde naar gebouwzijde, het deel dat ENGIE zelf voor rekening heeft genomen. Het verbindend leidingwerk en de bekabeling is aanvankelijk door derden aangelegd en is gedurende het project door ENGIE ook aan ons overgedragen.”

Tjaden werd als specialistisch partner van ENGIE betrokken bij het ontwerp van de installatie. Beulink: “De installatie is gekoppeld aan een spuileiding om een x-aantal m3 water uit de bronnen met zwevend vuil (zand en organisch materiaal uit de bodemformatie) tijdens de seizoenwissel te mogen spuien. De grondwaterzijde van de installatie is nu ongeveer een jaar geleden overgedragen aan ENGIE die zelf instaat voor het beheer en onderhoud ervan.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar TjadenMeer informatie