Hét opleidingscentrum voor de koude- en klimaattechniek

De energietransitie is in volle gang, waarbij de gasaansluiting langzaam wordt uitgefaseerd. Traditionele verwarmingsinstallateurs zullen zich dus moeten laten bijscholen om in de toekomst ook van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Opleidingscentrum GOO traint installateurs en adviseurs in de koude- en klimaattechniek en heeft speciaal voor de traditionele cv-installateur een unieke opleiding in warmtepomptechnologieën. “Na de training heeft de installateur voldoende bagage om een warmtepomp te kunnen installeren,” stelt Jaap Wouda van Opleidingscentrum GOo.

Opleidingscentrum GOo heeft een geheel eigen visie op het gebied van trainen en opleiden. “Alle trainingen in de koude- en klimaattechniek verzorgen we volgens het didactisch concept ‘learning by doing’,” zegt Jaap. “Dat betekent dat elke opleiding bestaat uit een theoriedeel (20%) dat vervolgens in de praktijk (80%) wordt getoetst aan echte installaties, zoals die in de dagelijkse werkomgeving ook voorkomen. We werken daarbij samen met diverse fabrikanten, zodat installateurs altijd sleutelen aan up to date installaties.” Opleidingscentrum GOO maakt gebruik van het grote trainings-/expertisecentrum van Aeres Tech in Ede.

Behalve de training warmtepompen is volgens Jaap momenteel ook de training F-gassen populair. “Die training houdt natuurlijk nauw verband met de populariteit van de warmtepomp. Ook de training natuurlijke koudemiddelen is populair nu bekend is dat de synthetische koudemiddelen worden uitgefaseerd. Onze trainers spreken de taal van de installateur en komen zelf uit de praktijk. Ze weten wat er speelt in de markt en hoe ze de installateur zo goed mogelijk kunnen informeren. Ook zijn we actief in leer-werkconstructies. Wij houden er een iets andere visie op na dan de reguliere leer-werkconstructies van 1 dag scholing en 4 dagen werken. Nee, onze leer-werkconstructies bestaan uit zes blokweken per jaar waarin de installateurs in spé trainingen volgen. Het gaat dus om een volledige week training in ons trainingscentrum waarna ze de theorie een week of vijf tot zes in de praktijk brengen om daarna weer een week training te volgen. En dat herhalen we zes keer per jaar. Inmiddels hebben we bewezen dat deze manier van trainen bijdraagt aan het succes van de werknemer.”

Behalve voor de installateur is Opleidingscentrum GOo er ook voor de adviseur. “We merken dat ook adviseurs nog zoekende zijn en het lastig vinden een passend alternatief aan te reiken voor een bestaande cv-installatie,” zegt Jaap. “Ze hebben behoefte aan kennis om voor iedere situatie een passend advies te kunnen geven. Ook voor deze trainingen is er behoorlijk wat animo. Tot slot kunnen we installatiebedrijven ook assisteren om de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen door voor individuele medewerkers een maatwerk ontwikkelplan op te stellen,” besluit Jaap Wouda.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Opleidingscentrum GOoMeer informatie