Klimaatinstallaties upgraden loont

Goed ventileren en tegelijk besparen op de energierekening. Een utopie? Welnee. Volgens Pedro Matser van Horos, leverancier van oplossingen voor het binnenklimaat sinds 1952, loont het absoluut om bestaande klimaatinstallaties van een upgrade te voorzien. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Door Covid-19 neemt het upgraden een gigantische vlucht, zeer zeker op scholen en in zorginstellingen.

Scholen zijn altijd redelijk onderbelicht geweest als het gaat om een goed binnenklimaat, erkent Matser. “Uit metingen in klaslokalen blijkt dat gedurende de dag het CO2-gehalte in de lucht alleen maar toeneemt. Dat is niet bevorderlijk voor de scholieren die juist informatie moeten opnemen en dus fris en helder moeten kunnen nadenken. Juist is zo’n omgeving verwacht je in verhouding veel zuurstof. Installaties zijn niet uitgelegd op het grote aantal personen per klaslokaal. Er is van oudsher nooit echt aandacht aan besteed en de voorschriften zijn minimaal. Gelukkig komt het besef met de jaren en maken steeds meer scholen werk van een goed binnenklimaat.”

Sterk in maatwerk
De gebouwtechnische mogelijkheden zijn vaak erg beperkt op scholen. Matser: “In een kantoorgebouw kan met een centrale luchtbehandeling en kanalen verborgen in het verlaagde plafond perfect een verantwoorde installatie worden aangelegd. Op scholen daarentegen zijn de mogelijkheden beperkt; er is over het algemeen weinig hoogte om kanalen in te bouwen, om nog maar te zwijgen over de restricties ten aanzien van het geluidsniveau. Kortom, het vraagt om maatwerk. Dat is bij uitstek het domein waar we bij Horos heel goed in zijn en pasklare oplossingen voor bedenken. Daar is sinds een jaar nu een extra facet bijgekomen: het verlagen van het risico op besmetting met Covid-19. We gaan die strijd aan door afhankelijk van de toepassing allerlei oplossingen te integreren in het luchtbehandelingstoestel. Dat varieert van het filteren van alle lucht die aangezogen wordt tot oplossingen die direct de deeltjes bestrijden.”

Energieterugwinning
Los van Covid-19 kan het upgraden van bestaande klimaatinstallaties ook tot een energiebesparing leiden. “Jaren geleden was de algemene opvatting over energiezuinigheid en het energieverbruik per m2 wezenlijk anders dan nu,” weet Matser. “Vandaag is er veel meer regelgeving. Het upgraden van een klimaatinstallatie is vaak een hele zinvolle investering: er kan energie worden teruggewonnen. Daarnaast zou je traditionele ventilatoren kunnen vervangen door EC-gestuurde exemplaren, zijn er mogelijkheden om het koelcircuit aan te passen naar een systeem dat op hoger traject draait, enz. Het zijn allemaal investeringen waarvan je vooraf de terugverdientijd kunt berekenen. Klimaatinstallaties worden ontworpen voor een levensduur van 25 jaar of langer, maar de technologie staat niet stil. Maak daar gebruik van. Het rendeert: zowel in euro’s als in een beter klimaat. Laat je vrijblijvend informeren door een van onze adviseurs,” besluit Matser.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar HorosMeer informatie