Luchtkwaliteit van honderden scholen nog steeds onvoldoende

De komende twee weken wordt het onderwijs weer hervat na het ‘zomerreces’. Onderwijsorganisaties en politici houden echter hun hart vast voor de gezondheid van de kinderen en leraren. Want in vele honderden schoolgebouwen is de luchtkwaliteit belabberd, zo bericht het AD.

In maart van dit jaar werd het ventilatieprobleem op scholen erkend door het kabinet. Er kwam een subsidie van 360 miljoen euro voor de komende jaren, te beginnen met 100 miljoen. Ondanks die maatregelen blijven er bij vakbond CNV Onderwijs richting het nieuwe schooljaar klachten binnenstromen van leden over de ventilatie. In het primair onderwijs acht slechts 33 procent van het onderwijspersoneel de ventilatie momenteel op orde, in het voortgezet onderwijs 34 procent en in het mbo 23 procent.

Daniëlle Woestenberg, voorzitter van CNV Onderwijs, spreekt in de krant van ‘schokkende cijfers’. “Slechte ventilatie zorgt in ‘normale tijden’ al voor ziekte en uitval. Je zou toch verwachten dat corona als katalysator voor de oplossing van dit al jaren bestaande probleem, zou zijn aangegrepen. Maar er gebeurt nog veel te weinig. Iedereen wijst naar elkaar.” Woestenberg pleit nu voor een noodplan op het gebied van goede ventilatie in het onderwijs. (bron: AD).