Lucht/warmtepompen van Panasonic maken overstap naar koudemiddel R32

In de (nabije) toekomst nemen duurzame en meer milieuvriendelijke energiebronnen de rol van fossiele brandstoffen over. De ouderwetse CV-ketel moet wijken voor de moderne warmtepomp. Elektronicaconglomeraat Panasonic is ‘s werelds grootste producent van elektronica en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Product manager heating & cooling solutions Ildert Burghout vertelt meer over de implementatie van Internet of Things (IoT) in de lucht/warmtepompen van het concern.

De range lucht/warmtepompen van Panasonic is geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. “De T-cap modellen zijn inzetbaar in gebieden waar het tot 20 graden Celsius kan vriezen. Ook onder extreme koude behouden deze pompen hun hoge rendement en capaciteit. Deze nieuwe generatie is in monoblock uitvoering plaatsbaar zonder F-gassen certificaat. Eind dit jaar verschijnt een nieuwe lijn lucht/warmtepompen. We zorgen voor een verduurzaming van onze producten. Deze serie maakt namelijk de overstap naar koudemiddel R32,” verduidelijkt Burghout.

De nog te verschijnen range heeft een lagere GWP, wat staat voor global warming potential. “De overstap naar R32 komt niet uit de lucht vallen. We zijn niet over één nacht ijs gegaan, want met onze splitwarmtepompen werken we al sinds 2015 met dit koudemiddel.”

Ontzorgen

Panasonic biedt een brede range lucht/warmtepompen variërend van 3 tot 16 kW. “Onze installaties hebben een hoog rendement en kenmerken zich door de uitmuntende Japanse kwaliteit. Het gaat hier om hoogwaardige producten met een juiste prijs/kwaliteitsverhouding. Daarnaast hebben wij alle kennis in huis als het om systeemspecificaties en onderdelen gaat. Zo produceren we de compressoren, regelingen en printplaten zelf, waardoor we altijd de regie in eigen hand hebben. Het gehele proces wordt door ons beheerst, waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft. We maken het installateurs in nieuwbouwprojecten erg gemakkelijk met onze totaaloplossingen. Naast lucht/warmtepompen leveren we bijvoorbeeld ook PV-panelen en desgewenst security-camera’s. We kunnen installateurs volledig ontzorgen.”

Het begrip Internet of Things (IoT) is in opkomst. Deze technologische ontwikkeling biedt oneindig veel mogelijkheden. Zo kun je je smartphone vaak als afstandsbediening gebruiken om allerlei apparatuur van afstand te besturen. De verwachtingen zijn echter dat IoT in de (nabije) toekomst productieprocessen kan verbeteren. “Onze lucht/warmtepompen zijn standaard uitgerust met een zogenaamde Cloud adapter. In april gaat de tweede fase van onze IoT-strategie van kracht. Dan wordt namelijk een update doorgevoerd en worden de bestaande systemen voorzien van extra functies.”

Kwaliteitsverbetering
Na die update kan de installateur op afstand lucht/warmtepompen controleren en desgewenst instellingen wijzigen. “Mocht er een storing plaatsvinden, dan kan deze locatieonafhankelijk worden opgelost door de installateur. Het is niet meer nodig om fysiek naar de eindgebruiker te gaan. Via de smartphone worden storingen opgelost. Dat scheelt veel tijd en geld, want de installateur heeft minder reistijd en de klant minder reparatiekosten.”

Kwaliteitsverbetering en de installateur helpen bij diens werkzaamheden zijn speerpunten van het elektronicaconglomeraat. “Veel lucht/warmtepompen worden goed geïnstalleerd, maar het gaat vaak mis bij het invoeren van de gebruiksinstellingen. Een aantal installateurs is onvoldoende opgeleid en bekend met onze installaties. Panasonic wil het kennisniveau opschroeven en biedt trainingen aan. Onze cursussen volgen, biedt veel voordelen. We helpen onze cursisten bij de eerste opstart van de pomp en bieden on site training aan. Na het behalen van een certificaat voegen we de installateur aan onze iFinder toe. Als een eindgebruiker op zoek is naar een erkend monteur van Panasonic apparatuur komt hij via de iFinder bij deze vaklui uit. We helpen de installateur dus aan leads.”

Dit jaar blaast Panasonic 100 kaarsjes uit. De airconditioning-tak van het concern bestaat inmiddels 60 jaar. Het bedrijf staat 12 april uitgebreid stil bij deze mijlpalen en organiseert een Panasonic-event voor installateurs. Tijdens dit evenement worden de toekomstplannen gedeeld en de nieuwste innovaties getoond.