Meerdere wegen leiden naar duurzaam verwarmen

Als Remeha staan we achter het besluit om op termijn te stoppen met fossiele brandstoffen. We zijn van mening dat er meerdere wegen leiden naar duurzaam verwarmen. Aan het woord is Rick Bruins, business development manager bij Remeha. Hij praat ons bij over de verschillende concepten waar Remeha op inzet. Concepten die nodig zijn om uiteindelijk de duurzame ambities waar te kunnen maken.

Rick Bruins, business development manager bij Remeha

De toekomst naar duurzaam verwarmen bestaat uit een mix van concepten, begint Bruins. “We hebben alle opties nodig. Dat varieert van elektrische toepassingen (warmtepompen) en warmtenetten tot het toepassen van duurzaam gas, zoals biogas, groengas en waterstofgas. Deze verschillende energievormen hebben elkaar echt nodig. Volledig overstappen op elektriciteit is geen optie en niet haalbaar. De huidige hoeveelheid aardgas omzetten in duurzaam gas, is ook geen beginnen aan. Daarom pleiten wij voor het toepassen van all electric systemen of warmtenetten in nieuwbouw, maar voor hybride oplossingen en duurzaam gas in de bestaande bouw.

Investeringsbereidheid
Het toepassen van een hybride oplossing zorgt ervoor dat het gasverbruik in een woning aanzienlijk daalt, verklaart Bruins. “Gas is nog steeds de meest toegepaste energiebron voor verwarmen van woningen. Als alle bestaande woningen worden voorzien van een hybride oplossing, zouden de CO2-doelstellingen voor de gebouwde omgeving moeiteloos gehaald worden. Wij zien een hybride oplossing dan ook als dé standaard van de toekomst als vervanger van de gasketel in de bestaande bouw. We moeten alleen de investeringsbereidheid vergroten. Het afschaffen van de btw op duurzame maatregelen in combinatie met de ISDE-subsidie zou voor een serieuze impuls kunnen zorgen,” meent Bruins.

Remeha Elga Ace

Elga Ace
Een van de meest recente ontwikkelingen is de Remeha Elga Ace, een hybride warmtepomp met volgens Bruins de beste prijs/prestatieverhouding in de markt. “Als enige in de markt stuurt de Elga Ace met OpenTherm aan, waardoor de cv-ketel nooit meer warmte produceert dan nodig. Met als resultaat een optimale inzet van de warmtepomp. Vanzelfsprekend beschikt deze unit ook over ons nieuwste besturings- en connectiviteitssysteem. Elga Ace is toepasbaar in elk woningtype. Of het nu een woning is met vloerverwarming of radiatoren, besparen op gasverbruik lukt altijd met deze hybride warmtepomp. Sterker nog, de investering is in veel gevallen binnen 6 tot 7 jaar terugverdiend, afhankelijk van het type woning.”

Remeha Hydra

Waterstof
Daarnaast experimenteert Remeha met waterstofgas. De eerste proef vindt zelfs al op grote schaal plaats. In de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg houdt Remeha in samenwerking met onder andere netbeheerder Stedin, gemeente Rotterdam en woning­stichting Ressort Wonen een proef in een appartementencomplex waar de ketel op zuiver waterstof draait. Bruins: “We hebben nu onze waterstofketel Hydra gereed voor productie. Het is een duurzaam alternatief voor verwarmen met aardgas. Bij de verbranding komt namelijk geen CO2 vrij. Daarnaast zijn de bestaande toestellen, zoals de Tzerra, Calenta en Avanta, gecertificeerd voor bijmenging tot 20% waterstof.”

Alle nieuwe ontwikkelingen van Remeha tot slot zijn gestoeld op hetzelfde besturingssysteem met optimale connectiviteit. “Dat maakt dat toestellen onderling slim kunnen communiceren, maar ook met andere toestellen in huis, de gebruiker én de installateur,” legt Bruins uit. “Zo kan de installateur op afstand al een kijkje nemen in de installatie, zodat hij bij een servicebeurt altijd de juiste componenten bij zich heeft. Daarnaast worden meldingen over en weer gestuurd, waar de gebruiker zelf geen notie van heeft. Het is zelfs mogelijk om op afstand in te grijpen. Het zijn de eerste stappen richting preventief onderhoud.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar RemehaMeer informatie