Modulerende warmtepompen: maximale efficiëntie

 

Nibe is een Zweedse producent van onder andere warmtepompen en in Scandinavië, Europa en Noord-Amerika onbetwist marktleider. De fabrikant heeft volgens Imco Janssens, productmanager van Nibe Nederland en België, een aantal producten die erg goed scoren in efficiëntie en geluidsproductie, waaronder de modulerende water-water warmtepompen. Daarnaast heeft Nibe recent de ventilatielucht-water warmtepomp op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Janssens geeft een uitgebreide toelichting op beide producten.

Nibe rekent altijd met de Seasonal Coefficient of Performance (SCoP) in plaats van de Coefficient of Performance (CoP) omdat de warmtevraag in een gebouw nu eenmaal afhankelijk is van de buitentemperatuur, begint Janssens. “Een aan/uit machine levert het grootste deel van het jaar teveel vermogen, pendelt heen en weer of heeft te maken met een te hoge aanvoertemperatuur. “Een modulerende machine daarentegen levert precies het gevraagde vermogen. De warmtewisselaar is in functie van het rendement overbemeten, wat maakt dat de modulerende unit de meeste draaiuren maakt in deellast, alwaar het hoogste rendement wordt behaald. Een aan/uit machine scoort rond de 5 in de ScoP, terwijl een modulerende unit met gemak 5,5 haalt, uitgaande van een gesloten bodemcollectie van 0 graden Celsius. Bij een open bron wordt zelfs een 7,7 behaald op de gelijkwaardigheidsverklaring.”

NIBE F1255_Spegling_VIT

De vermogens van de Nibe modulerende water-water warmtepompen variëren van 1,5 tot 16 kW. Janssens: “We maken onderscheid in drie typen machines die elkaar in vermogen telkens een deel overlappen. Een bewuste keuze. De kleinste machine levert van 1,5 tot 8 kW, een niveau groter levert 3 tot 12 kW en de grootste 4 tot 16 kW. Voor ieder woningvermogen is er een passende machine leverbaar. Alle drie de installaties kunnen met of zonder koeling worden uitgerust alsmede met of zonder ingebouwde boiler. Overigens bestaat altijd de mogelijkheid om achteraf een boiler bij te plaatsen.”

Ventilatielucht-warmtepomp
Een ander product waar Nibe veel van verwacht is de ventilatielucht-water warmtepomp. “Deze warmtepomp gebruikt als bron de ventilatielucht uit de woning of een combinatie van ventilatie- en buitenlucht,” legt Janssens uit. “Het gaat om complete units met ingebouwd boilervat. De range bestaat uit vier modellen; twee aan/uit machines en twee modulerende units. In Scandinavië wordt dit type warmtepomp al veelvuldig toegepast. Nibe produceert deze machines al een aantal jaar. Omdat de transmissiewaardes van woningen in Nederland steeds verder omlaag moeten naar zo’n 2 tot 3 kW, wordt een dergelijke machines steeds interessanter. En het begint ook van de grond te komen in Nederland. We hebben in korte tijd al diverse projecten gerealiseerd. Het vraagt wel een uitgekiende afstemming van compressor en eventuele bijverwarming met een elektrisch element. Om de installateur daarbij een handje te helpen, hebben we een speciale tool ontwikkeld; Nibe DIM. Als input worden de gebouwspecificaties en de tapwaterwens gevraagd, waarna het systeem automatisch de warmtevraag van de woning bepaalt en de meest ideale warmtepomp selecteert. De installateur kan heel eenvoudig switchen tussen verschillende typen systemen en de consequenties daarvan zien.”

 

 


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Nibe Meer informatie