Nieuw ontworpen City Multi VRF systeem

Het City Multi VRF systeem van Mitsubishi Electric, het complete klimaatsysteem voor koelen, verwarmen, ventileren en warmtapwater, is qua opwekkingsinstallaties volledig vernieuwd. Naast verbeterde basisfuncties werden ook de compressor en de ventilator geoptimaliseerd.

Het resultaat is een nieuwe generatie systeem met een hoge energie-efficiëntie en daardoor aanzienlijke energiebesparingen in verwarmings- én koelmodus. Zo werd bij de nieuwe YNW-serie de SEER-waarde (jaarlijkse energierendement in koelbedrijf) tot 33% verbeterd, terwijl de SCOP (jaarlijkse energierendement in verwarmingsbedrijf) met 19% toenam.

Met de introductie van de nieuwe modellen van het City Multi VRF systeem wordt overgestapt van een U-vormige warmtewisselaar over de lengte van het zijvlak, naar een vierzijdige warmtewisselaar in het bovenste gedeelte van de module. Door deze configuratie is een homogene uitwisseling van energie mogelijk over de gehele oppervlakte van de wisselaar, waardoor het rendement van het systeem is toegenomen.

Ook de warmtewisselaar zelf werd onder handen genomen. Zo zijn er naast de warmtewisselaars met ronde buis nu ook high performance modellen leverbaar die gebruik maken van een volledig aluminium wisselaar. Deze aluminium wisselaar maakt gebruik van een ovale buis met microkanalen waardoor de weerstand is afgenomen en de uitwisselingsmogelijkheid van energie uit de buitenlucht op het koudemiddel is toegenomen. Mede hierdoor is het seizoensrendement tot 30% beter ten opzichte van de reguliere systemen, wat leidt tot een aanzienlijke kostenbesparing.