Opsporen luchtlekkages industriële sector levert vele euro’s op

“Het opwekken van gecomprimeerde lucht is een zware applicatie als je kijkt naar wat dit kost qua energie en CO2. Gemiddeld genomen moet je ervan uitgaan dat zo’n 20% van opgewekte lucht compleet verloren gaat door lekkages. Een interessant gegeven, want als je, door 24/7 te meten, eenmaal weet waar lekkages zijn en hoeveel lucht er daadwerkelijk verloren gaat, dan kun je dit oplossen en daarmee vele euro’s op jaarbasis besparen.” Dat zegt Arthur Scheffer, directeur van CS Instruments Benelux, een internationaal bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de levering en het onderhoud van verschillende sensoren voor het meten, registeren en sturen van dauwpunten, druk, flow, lekkage en temperatuur, Hun klanten bevinden zich in de industriële sector.

Van ultrasoon geluid naar absolute besparing
“Elke lekkage in het systeem genereert een ultrasoon geluid, dat niet hoorbaar is voor het menselijk oor, maar wel op te sporen door middel van professionele lekkage-opsporingsapparatuur. Het ultrasone signaal wordt dan vertaald naar een rapportage waaruit duidelijk blijkt hoe groot de lekkage is en hoeveel geld dit daadwerkelijk kost,” aldus Arthur. “Onze industriële afnemers staan vaak verbaasd van de hoeveelheid lucht die als gevolg van de vele haspels en koppelingen verloren gaat in hun fabriek. Het gaat immers zelden over één lekkage. Zeker in grote, oudere fabrieken kom je bij wijze van spreken om de 3 meter een lekkage tegen. Bij een nieuwe fabriek, waar alles volgens de laatste normen geïnstalleerd is, ligt dat net wat anders. Maar ook daar stromen letterlijk euro’s weg, zoals blijkt uit bovenstaande tabel.”

Gratis workshop op 18 juni en 21 juni aanstaande
“Graag nodigen we geïnteresseerden uit om op 18 juni aanstaande in Utrecht gratis deel te nemen aan onze Lekdetectie en Meettechniekdagen. Inschrijven voor deze gratis workshops kan via deze link.Voor de Belgische markt vindt de workshop op 21 juni plaats en voor beide dagen zijn nog enkele plekken vrij. Er is volop tijd om uitgebreid stil te staan bij individuele vraagstukken. Dat kan theoretisch zijn, maar ook heel praktisch bijvoorbeeld over: Hoe meet je nu waar je geluid vandaan komt? Geluid zingt immers rond, dus hoe weet je nu waar je met je detectieapparaat meten kunt? Onlangs introduceerden we de LD 500, een tool die in combinatie met de bijpassende software een zeer complete rapportage over gevolgen van bepaalde lekkages geeft. Het leverde ons een ISO 50001 certificering op.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar CS Instruments BeneluxMeer informatie