Prijsbewust verduurzamen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de bouw vindt een belangrijke evolutie plaats. Jaren geleden kwam zo’n 15% van de aanneemsom voor rekening van de E- en W-installaties, vandaag de dag is dat aandeel al zo’n 40 tot 50%. Het is dan ook logisch dat al in de ontwerpfase veel beter nagedacht wordt over de installaties in een woning. Aan het woord is Benny Goossens van Kemkens Installatieburo B.V., de merkonafhankelijke specialist op het gebied van warmte en comfort. Goossens ziet volop mogelijkheden om ook de bestaande woningvoorraad prijsbewust te verduurzamen.

Voor nieuwbouw is het een uitgemaakte zaak en is een all electric toepassing voor verwarmen (en koelen) de enige juiste keuze, zegt Goossens. “Voor de bestaande bouw is dit concept vaak helemaal niet interessant. Toch kunnen ook hier serieuze stappen genomen worden als het gaat om duurzaam verwarmen. Vaak wordt in eerste instantie gedacht aan het verbeteren van de schil van de woning in het kader van de Trias Energetica. Helaas kost dat ontzettend veel geld, wat maakt dat vooral de particuliere markt massaal afhaakt. We draven ook een beetje door als het gaat om de isolatie-eisen van de schil. Het is aan de hoge kant en zou best iets minder kunnen. Goed is goed. Ook bij een redelijk geïsoleerde schil kan het al interessant zijn om te investeren in een hybride warmtepomp van bijvoorbeeld Vaillant, Remeha, Nefit, Mitsubishi of Intergas.”

Hybride oplossingen
Een hybride warmtepomp is volgens Goossens prima in staat om een bestaande woning grotendeels van het jaar te verwarmen. “Het bestaande afgiftesysteem met radiatoren is vaak uitgelegd op 80 graden Celsius, maar het merendeel van de warmtepompen draait op 40-50 graden Celsius. Dat blijkt in de praktijk genoeg om de woning het grootste deel van het jaar warm te houden door middel van vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren . Alleen in die paar winterse weken van het jaar moet de gasketel bijspringen. Er kunnen dan ook met hybride systemen mooie rendementen worden behaald, mits de woning redelijk geïsoleerd is en de bewoner wordt uitgelegd dat hij in feite de thermostaat niet aanraakt, althans niet om nachtverlaging toe te passen. De investering van zo’n hybride warmtepomp is nog te overzien en gecombineerd met PV- of PVT panelen is het een mooie stap om prijsbewust te verduurzamen.”

Goossens verwacht overigens dat de gasketel nog lang niet wordt afgeschreven. “Er vindt nog volop ontwikkeling plaats. Nooit eerder was de gasketel zo efficiënt als vandaag de dag. De verbranding is uiterst efficiënt en de uitstoot minimaal door de steeds lagere rookgastemperaturen.” Kortom, mogelijkheden genoeg om samen met Kemkens en partners een bestaande woning prijsbewust te verduurzamen, zonder in te leveren op comfort.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Kemkens InstallatieburoMeer informatie