Rookgasafvoer renovatie zonder breekwerk

De veiligheid van collectieve rookgasafvoeren in woongebouwen laat vaak te wensen over. Gemeenschappelijke rookgasafvoeren zijn vaak weggewerkt, zodat bewoners zich veelal niet bewust zijn van de aanwezigheid van deze afvoeren, laat staan van de onderhoudsstaat en eventuele risico’s op koolmonoxide-ongevallen. Tot voor kort was het een ingrijpende klus om de kanalen te renoveren met als gevolg veel breek- en sloopwerk. Met het CoxHYBRID® CLV PP systeem daarentegen is het renoveren van de rookgasafvoer een fluitje van een cent, met minimale overlast voor bewoners en zonder breek- of sloopwerk.

Het verduurzamen van de gebouwde omgeving brengt zeker voor bestaande bouw de nodige uitdagingen met zich mee. “Enkele jaren geleden al merkten we dat installateurs tegen problemen aanliepen met verouderde rookgasafvoerkanalen,” begint Guido van Oijen van Cox Geelen. “Ze blijken moeilijk te renoveren. Wij hebben die uitdaging aangegrepen om een oplossing te ontwikkelen die het wél mogelijk maakt om een collectieve rookgasafvoer in meerlagenbouw op een eenvoudige manier te renoveren en geschikt te maken voor het aansluiten van moderne HR cv-ketels. Onze R&D-afdeling heeft vele oude schachten en bestaande CLV systemen en situaties bekeken om met een passende oplossing te komen: het CoxHYBRID® CLV PP systeem. Een stukje engineering van de bovenste plank.”

Bouwstenen
Het CoxHYBRID® CLV PP systeem bestaat uit een centrale buis van samengestelde elementen in verschillende lengtes tot maximaal 1,60 meter per element. De recyclebare kunststof elementen worden als bouwstenen in elkaar geschoven, zodat een aftakking op iedere willekeurige verdiepingshoogte is te realiseren,” legt Van Oijen uit. “Voordat we het systeem samenstellen, wordt er eerst een meetlint van bovenaf in de schacht aangebracht. Op iedere verdieping wordt het meetlint ter hoogte van de cv-ketel gemarkeerd. Eenmaal het lint verwijderd uit de schacht, kan het systeem met behulp van ditzelfde lint worden opgebouwd. De verschillende elementen worden met een RVS-strip aan de buitenzijde op zijn plaats gehouden, zodanig dat het systeem probleemloos kan uitzetten en krimpen. Vervolgens wordt het systeem met een cardanconstructie in de schacht gehangen en kan de installateur op iedere verdieping middels een bajonetsluiting de verbinding maken met de ketel. Bij iedere aansluiting is tevens voorzien in een brandwerende muurplaat. Door plaatsing van een brandwerende muurplaat over de opening in de schacht wordt de rookgasafvoer en luchttoevoer hersteld tot tenminste dezelfde brandwerendheid eisen als de schachtwand zelf.”

Het unieke van het CoxHYBRID® CLV PP systeem is volgens Van Oijen dat er geen breek- of sloopwerk aan te pas komt. “Ook hoeft er niet gebeugeld te worden in de schacht. Uit recente projecten blijkt dat het renoveren van de kanalen slechts vier uur in beslag neemt. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren bij iedere VvE en woningbouwcorporatie. Het CoxHYBRID® CLV PP systeem is ook geschikt voor de renovatie van bijvoorbeeld verouderde ventilatiekanalen of CLV systemen. En aan het einde van de levensduur kan het systeem in zijn geheel gerecycled worden.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Cox GeelenMeer informatie