Ruim 430.000 gasinstallaties nog nooit gecontroleerd

 

Het is slecht gesteld met de kennis van Nederlanders over de veiligheid van hun eigen cv-ketel. 32 procent denkt nooit na over de gevolgen van slecht onderhoud van de cv-ketel en 7 procent heeft zelfs nog nooit onderhoud uit laten voeren. Dit komt landelijk neer op ruim 430.000 ongecontroleerde cv-ketels, zo blijkt uit onderzoek van energieleverancier NLE onder ruim duizend huiseigenaren.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna 1,1 miljoen (18 procent) van de bijna 6,2 miljoen geïnstalleerde cv-ketels in ons land ouder is dan 14 jaar, terwijl de gemiddelde levensduur van een ketel op zo’n 15 jaar ligt. “In zijn algemeenheid is het uit financiële en veiligheidsoverwegingen verstandig om een cv-ketel vanaf 12 tot 15 jaar te vervangen,” zo stelt woordvoerder Dick Reijman van Uneto-VNI. “De levensduur van de rookgasafvoer is gelijk aan die van de cv-ketel. Bij vervanging van de cv-ketel moet daarom ook de rookgasafvoer worden vervangen.”

Ook regelmatige controle van de ketel is van essentieel belang, stelt Coen van de Sande, branchemanager van de Verenging van Fabrikanten van cv-ketels (VFK). “Cv-ketels dienen jaarlijks te worden gecontroleerd op goed en veilig functioneren. Hiermee wordt veiligheid, comfort en een laag energiegebruik voor de consument geborgd.”