Textiel luchtverdeelpaneel zorgt voor een tochtvrij binnenklimaat

Bij nieuw te bouwen c.q. te renoveren gebouwen wordt logischerwijs veel aandacht besteed aan luchtbehandeling en klimaatbeheersing. Toch blijkt het vaak een uitdaging om deze lucht tochtvrij in te blazen. Met name wanneer traditionele wand- en plafondroosters worden gebruikt. “Regelmatig worden wij achteraf gevraagd voor een advies met een textiel inblaassysteem”, zegt Jeroen van Gils, commercieel manager van BLT Luchttechniek. “Met het nieuwe, textiele Plafair luchtverdeelpaneel hebben wij een eenvoudig toe te passen oplossing voor tochtproblemen ontwikkeld, die op esthetische wijze in ieder systeemplafond kan worden ingepast.”

Een tochtvrije, comfortabele zorgomgeving
Textiele luchtverdeelslangen hebben zich al lang bewezen als beste tochtvrije inblaasoplossing. Het is de inspiratie geweest voor het Plafair luchtverdeelpaneel, aldus Van Gils. “Plafair is gemaakt van geweven materiaal (Trevira CS) en gecertificeerd als brandklasse B1. Het geweven doek van het luchtverdeelpaneel is luchtdoorlatend over het gehele oppervlak, waardoor een gelijkmatig uitblaaspatroon met een zeer lage luchtsnelheid ontstaat. Zo worden tochtklachten voorkomen en een zeer hoog comfort bereikt.” Een ander voordeel van het Plafair luchtverdeelpaneel is de geluidsabsorberende werking, vertelt hij. “Bovendien kunnen de luchtverdeelpanelen gebruikt worden in combinatie met een CO2-gestuurd variabel volumesysteem.”

Inductief uitblaaspatroon
Door het temperatuurverschil tussen de inblaas- en ruimtelucht zal de gekoelde inblaaslucht langzaam de verblijfszone bereiken. Door de eventuele toevoeging van de gepatenteerde Directional Flow Control (DFC) perforaties ontstaat een meer inductief uitblaaspatroon. Dit zorgt voor de mogelijkheid om het Plafair luchtverdeelpaneel ook toe te passen als er naast gekoelde ook verwarmde lucht toegevoerd moet kunnen worden.

Vlakke onderzijde
Sinds de introductie van het luchtverdeelpaneel in 2015 zijn al vele projecten met het Plafair luchtverdeelpaneel uitgevoerd. Als voorbeeld noemt Van Gils het kantoor van Damen Shipyards Gorinchem, Agristo Tilburg, Stadskantoor Leeuwarden en de GGZ te Tilburg. “Het grote verschil van dit paneel ten opzichte van de Euro Air luchtverdeelslangen van BLT Luchttechniek is dat het paneel een vlakke onderzijde heeft, die in één lijn loopt met het plafond. Het eveneens textiele, luchtdichte aansluitplenum bevindt zich geheel boven het plafond, waar het flexibele materiaal zich naar de beschikbare ruimte vormt. Geringe ruimte boven het verlaagde plafond en hinderlijke kabelgoten of leidingwerk vormen dan ook geen belemmering meer. Op dit gebied biedt Plafair een groot aantal voordelen ten opzichte van conventionele stalen roosters met plenumboxen.”

Laag eigen gewicht
Door het lage eigen gewicht hebben de Plafair luchtverdeelpanelen geen extra afhanging aan het bouwkundige gedeelte boven het plafond nodig. De panelen kunnen dus eenvoudig in het rasterwerk van een systeemplafond worden gelegd, aldus Van Gils. Het uitblaasdeel is eenvoudig afneembaar voor reiniging, waarmee een optimale hygiëne in iedere zorgomgeving wordt geborgd. “Daarbij is het mogelijk om meerdere Plafair luchtverdeelpanelen in serie te koppelen, waardoor een ‘luchtverdeelstrook’ in het systeemplafond ontstaat.”

De Plafair Luchtverdeelpanelen zijn standaard verkrijgbaar in de maten 600 x 600 mm en 600 x 1.200 mm. De standaard kleuren zijn wit, lichtgrijs en blauw. Afwijkende afmetingen en kleuren zijn op aanvraag leverbaar.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar BLT LuchttechniekMeer informatie