Totaaloplossingen voor een comfortabel binnenklimaat

Bij het bepalen van een klimaatinstallatie wordt heel vaak gekeken naar de prestaties van het systeem. Natuurlijk is dat noodzakelijk, maar het comfort voor de gebouwgebruiker / bewoner moet eigenlijk leidend zijn. Aan het woord is Pieter van Loon, Project Consultant bij OrconThercon, de énige partij in Nederland die HVAC als totaalpakket kan leveren.

Ventilatiespecialist Orcon en warmte- en koelexpert Thercon opereren al jaren onder de vleugels van hetzelfde moederbedrijf maar zijn sinds 1 januari 2020 samengevoegd in één bedrijf, OrconThercon onderdeel van de Groupe Atlantic. Het assortiment omvat ventilatiesystemen, warmtepompen en aircosystemen, kortom, een totaaloplossing voor een comfortabel binnenklimaat. “Met de nadruk op comfortabel,” stelt Van Loon. “Daar wordt namelijk nog te snel overheen gestapt. Soms uit onwetendheid, soms vanwege verkeerde zuinigheid. Wij adviseren opdrachtgevers en adviesbureaus om bewuste en juiste keuzes te maken en tonen aan wat de consequenties zijn van een bepaalde installatiekeuze. Een luxe badkamer met een 200 liter boilervat is vragen om problemen. Datzelfde geldt voor een type C-ventilatie systeem met roosters in de kozijnen in combinatie met lage temperatuur (vloer)verwarming. Toch worden die ‘fouten’ nog regelmatig gemaakt.”

Oplossing op maat
Voor nieuwbouw is het volgens Van Loon nog relatief eenvoudig om een klimaatinstallatie vorm te geven. Voor bestaande bouw zijn de uitdagingen stukken groter. “Bij nieuwbouw worden bewoners min of meer beschermd door het Bouwbesluit. Het stelt een aantal minimale eisen. Voor bestaande bouw is dat niet het geval. Komt nog bij dat je te maken hebt met een groot aantal verschillende bouwstijlen. Een uniforme oplossing is er niet. Het potentieel om te verduurzamen is wél enorm. Nederland telt ruim 7 miljoen woningen. Het is overigens een utopie dat bewoners allemaal bereid zijn ruim 50.000 euro te investeren in het verduurzamen van de woning. Daarom adviseren wij om stap voor stap te verduurzamen. Begin met een hybride warmtepomp bijvoorbeeld, Hybrid add-on noemen we deze technologie. En/of vervang een oude elektrische boiler door een warmtepompboiler met een veel beter rendement. Een gemiddeld huishouden kan op die manier veel besparen.”

Fluisterkast
Van Loon merkt dat steeds meer woningcorporaties het comfort van bewoners voorop stellen. “Zij moeten vanwege de klimaatdoelstellingen forse besparingen realiseren. Met behulp van ons hybrid add-on concept kan dat heel eenvoudig zonder in de woning ingrijpende aanpassingen te moeten doen. De CV ketel blijft gehandhaafd en de warmtepomp wordt toegevoegd aan de installatie. Een slimme regelkast van het systeem gaat vervolgens de bron selecteren op basis van rendement. Hierdoor besparen huishoudens gemiddeld 60% op de gasrekening.

Bij OrconThercon selecteren we de warmtepomp op basis van de warmteverliesberekeningen. Vaak wordt de warmtepomp te ‘klein’ gekozen, wat maakt dat de pompen veelal hoog in toeren draait en dat komt het geluidscomfort niet ten goede. Wij maken een selectie op basis van minus 10 graden Celsius buitentemperatuur in combinatie met een bepaalde windlast op de gevel(warmteverliesberekening). Gevolg is dat ‘onze’ installatie grotendeels op 30 tot 40% van zijn vermogen draait. Je ziet de ventilator wel draaien, maar hoort hem niet. Kwestie van goed engineeren. Ook bekijken we de mogelijkheden van de verschillende koudemiddelen, dat kan resulteren in minder geluidsproductie. En in het uiterste geval kunnen we een (Climeleon) plaatsen die zorgt voor een extra geluidsreductie van maximaal 7 decibel.”

Green Igloo
Dit is slechts één van de mogelijkheden die OrconThercon biedt. Om een passende oplossing voor elke situatie te vinden hebben zij het Green Igloo totaalconcept ontwikkeld. Hierbij wordt de expertise van Orcon en Thercon gebundeld, en als dienst aangeboden aan de markt om woningen te verduurzamen. “Op basis van een aantal parameters kunnen we snel een prijsindicatie en advies geven op welke manier een bestaande woning verduurzaamd kan worden, inclusief budget voor materiaal en montage. Zie het als een houvast voor ontwikkelaars. Bij groen licht, gaan we de installatie ontwerpen en komt de installateur en de gebouwgebruiker in beeld. Installateurs worden opgeleid bij ons in Veenendaal, alvorens ze de warmtepomp en het ventilatiesysteem gaan installeren. Ook worden de specifieke eigenschappen van het beoogde project doorgenomen. Op het moment de systemen zijn aangesloten, verzorgen wij de inbedrijfstelling. We doorlopen de installatie op maar liefst 200 punten en stellen de parameters in naar de behoefte van de bewoners. Tot slot kunnen we ook de monitoring op afstand organiseren om de afgegeven prestaties te garanderen. Een geheel uniek concept.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar OrconTherconMeer informatie