Vacuüm-ontgassing: meer comfort, lager energieverbruik

Het toepassen van laagtemperatuur (lees: warmtepomp)installaties in combinatie met laagtemperatuur vloer-, wand- of plafondverwarming brengen een prangend natuurkundig bijeffect met zich mee: vrije en opgeloste gassen in het water. Deze gassen zorgen voor inefficiëntie, een grotere storingsgevoeligheid en minder comfort voor de eindgebruiker. Met de Servitec vacuüm-sproeibuisontgassingsoplossing van Reflex is dat verleden tijd.

Opgeloste gassen
“De waterkwaliteit heeft een enorme invloed op de werking van verwarmings- en koelwaterinstallaties,” begint Dado Cukor, Managing Director van Reflex Nederland. “Opgeloste gassen hebben op z’n minst een storende werking, maar kunnen ook een volledige uitval van installatieonderdelen en -systemen veroorzaken. Ten opzichte van zuiver water als warmtedragermedium heeft gas, lees stikstof, aanzienlijk slechtere thermodynamische eigenschappen. De specifieke warmtecapaciteit van water ligt vier keer hoger dan die van stikstof en de warmtegeleiding van water is circa twintig keer beter. Om de instelwaarden (meestal 21 graden) aan de ontvangerszijde (woonkamer/kantoor) te kunnen bereiken, moet van tevoren meer arbeid in de vorm van energie worden ingezet vanwege de stikstofconcentratie. Het systeem zal dus continu proberen meer energie toe te voegen. Anders gezegd: energie sorteert geen effect, de kosten stijgen en het klimaatcomfort daalt. Een actieve ontgassing – ook van opgeloste gassen – met een Reflex Servitec vacuüm-sproeibuisontgasser biedt dé oplossing.”

Gasvrij warmtedragend medium
“Ontgassingssystemen zoals de Servitec, verwijderen gasbellen en opgeloste gassen nagenoeg volledig uit het installatiewater, dankzij de vacuüm-sproeibuisontgassing op centrale punten,” legt Cukor uit. “De installatie wordt bijgevuld met volledig ontgast water. Zelfs in grotere, vertakte systemen met filigrane vloer-/wandverwarmingen worden ‘luchtproblemen’ effectief vermeden. Het resultaat is een optimale hydrauliek van de installatie met een gasvrij warmtedragermedium met een efficiënte warmteoverdracht en langere levensduur van de verwarmings- en/of koelinstallatie. Meer efficiëntie betekent minder CO2-uitstoot, minder kosten en toch volledig behoud van comfort. Met onze Reflex-energie-efficiëntiecalculator is eenvoudig te berekenen op welke wijze de efficiëntie van een installatie kan worden verhoogd en de kosten en het gebruik van grondstoffen verlaagd kunnen worden. ”

Onafhankelijk onderzoek
“Reflex ontgassingstechnologie biedt gecertificeerde oplossingen om de efficiëntie van verwarmings- en koelwatersystemen met wel 10,6 % te verbeteren,” stelt Cukor. “Onafhankelijke instanties zoals het Ifes-instituut voor toegepaste energiesimulatie en facility management en certificeringsinstantie TÜV NORD hebben onze methode onderzocht en beoordeeld. De aangegeven maximaal haalbare energiebesparingseffecten werden daarin bevestigd.”

Installatiegemak
“Dankzij de hogere waterkwaliteit profiteren bijvoorbeeld huiseigenaren van meer wooncomfort, installateurs van minder storingen en klachten en installatiegebruikers van een duurzame, efficiënte en bedrijfszekere installatie,” resumeert Cukor. “Servitec-oplossingen zijn beschikbaar voor nagenoeg elke systeemgrootte (1 kW t/m 800 MW, zowel voor woningbouw als utiliteit) en worden toegepast in verwarmings-, koel- en stadsverwarmingssystemen. Het apparaat is compact (vaak niet groter dan een attachékoffer) en eenvoudig aan te sluiten. Middels een app wordt de volledige besturing en inbedrijfstelling geregeld. De Reflex Servitec productrange is de meest efficiënte en gecertificeerde vacuüm-sproeibuisontgassingsoplossing voor laagtemperatuursystemen op de markt met een terugverdien periode vanaf 2 jaar afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen. Geen enkel ander systeem kan zo ‘diep’ en effectief ontgassen.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar ReflexMeer informatie