Verwarmde, gekoelde en gezonde binnenlucht

Strada_DBE_Interior01_T06_133_Landscape_Mirrored

Als fabrikant van verwarming-, koeling-, ventilatie- en warmte-terugwinoplossingen voor onder meer woningen, utiliteit, sporthallen, scholen en zorgcentra ontwikkelt en produceert Jaga een breed scala aan toestellen voor aan de wand, het plafond of in de vloer. “We zijn een innovatief bedrijf en proberen voortdurend op de troepen vooruit te lopen met passende, vaak custom made en kant-en-klare oplossingen,” zegt Chris Heerius van Jaga Nederland. Voorbeelden van dergelijke innovatieve oplossingen zijn de Low-H2O radiatoren en Jaga Fresh Oxygen met verwarming, koeling én ventilatie in één toestel.

De klimatisatie in het Paleis op de Dam, in het gebouw waarin de Raad van State zetelt en in het 9/11 museum in New York op ground zero zijn slechts enkele voorbeelden waarin de producten van Jaga zijn toegepast. Heerius: “Behalve deze grote en vaak bekende projecten mogen we ook de installateur die een convectorput installeert in een serre tot onze klantenkring rekenen. Ons productengamma is namelijk zeer divers en geschikt voor de meest uiteenlopende toepassingen. Ook al leveren we uitsluitend afgiftetoestellen, we hechten veel waarde aan een totaaloplossing door een nauwe samenwerking met vaste partners, waaronder aannemers, architecten, et cetera.”

Clima Canal

Geen kanalenwerk
Jaga heeft een oplossing ontwikkeld die het mogelijk maakt om met één toestel te verwarmen, koelen, ventileren en warmte terug te winnen. “De basistechniek van dit systeem bestaat uit de Low-H2O radiator voorzien van een wisselaar / convector met een koperen pijp en aluminium lamellen,” licht Heerius toe. “Die combinatie garandeert een goede geleiding om een ruimte snel te kunnen opwarmen of afkoelen. Daarnaast buffert het systeem veel minder dan een traditionele oplossing waarmee aanzienlijk op energie wordt bespaard. In de loze ruimte van de omkasting van de radiator kunnen we tevens een ventilatiebox monteren die rechtstreeks de buitenlucht binnenhaalt, vraaggestuurd op basis van het CO2 gehalte in de ruimte, en al dan niet via een warmte-terugwinunit. De ventilatiebox hangt boven het verwarmingselement zodat tocht niet aan de orde is. Oxygen heet deze vinding die vooral geschikt is voor renovatiedoeleinden. Het toestel verlangt geen kanalenwerk, slechts een doorvoer direct door de buitenmuur volstaat.”

 

Het oog wil ook wat

Over het algemeen gaat het bij HVAC installaties vooral om de techniek, maar Jaga hecht eveneens veel waarde aan het design. “Mensen prefereren een mooie keuken, een mooie badkamer en daar past naar onze mening geen ouderwetse radiator meer bij,” meent Heerius. “We beschikken over een eigen designafdeling die zich uitsluitend met de vormgeving bezighoudt en niet met de techniek. En dat heeft geresulteerd in de bekroning met meerdere designawards, waaronder de prestigieuze Red Dot Award. Onze systemen zijn in vele verschijningsvormen te verkrijgen, waarbij de aandacht ook uitgaat naar bijvoorbeeld de roosterafdekkingen van de convectorputten of de roosters in de buitenmuur. Met name in goed geïsoleerde woningen zien we dat onze systemen steeds meer aan populariteit winnen. We zorgen niet alleen voor verwarmde of gekoelde lucht, maar vooral ook voor gezonde lucht. We realiseren ons dat al die nieuwe ontwikkelingen misschien voor een installateur lastig te volgen zijn. Daarom verzorgen we trainingen in ons eigen opleidingscentrum in Den Bosch en in België bij de fabriek, en bieden we desgevraagd ondersteuning op locatie.”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Jaga Meer informatie