
In de energietransitie richten we ons na het isoleren vooral op luchtverwarming. Koen Klooster van Karbonik betreurt dat laatste en pleit voor meer aandacht voor lokaal verwarmen met behulp van infrarood. De verwarmingsproducten van Karbonik zijn gebaseerd op een koolstoflegering die zorgt voor 99,9% omzetting van elektrische energie in warmte. Over duurzaamheid gesproken…
Karbonik levert op dit moment drie soorten producten die (lokaal) in de warmtebehoefte kunnen voorzien. Het gaat om een verwarmingsfolie, de revolutionaire e-Paint en de verwarmingspanelen, stuk voor stuk gebaseerd op een koolstoflegering. “De kracht van verduurzaming schuilt vooral in het toepassen van de juiste oplossing in specifieke situaties,” meent Klooster. “Voor iedere situatie – met name voor renovatie in voldoende geïsoleerde gebouwen – bieden wij een passende oplossing. In hoge mate is dat infrarood, maar het wordt al heel snel gedeeltelijke convectie indien gebruik wordt gemaakt van onze ultradunne verwarmingsfolie onder de vloer.”
Welbevinden en arbeidsproductiviteit
Infrarood verwarming is volgens Klooster een van de meest interessante verwarmingsoplossingen, maar zit –net als lokaal verwarmen trouwens- nog niet in het denkpatroon van de gemiddelde Nederlander. “We zijn dankzij het gas gewend aan luchtverwarming. Lokaal verwarmen met infrarood daarentegen heeft niet alleen een positief effect op het energieverbruik, maar is ook van invloed op het welbevinden en de arbeidsproductiviteit, zo blijkt ook uit onderzoek dat Office Vitae en de TU Delft in uitvoering hebben.”
Infrarood verwarming kent talloze toepassingen. Klooster geeft een paar voorbeelden: “Zo hebben we samen met BAM een oplossing bedacht voor het warmteprobleem in het atrium van het Academisch Medisch Centrum in Utrecht. Door onze folie in het meubilair van de infobalies te verwerken, is een warme werkplek gecreëerd, zonder het verdiepingshoge atrium te hoeven opwarmen. Een ander voorbeeld is de toepassing van onze folie in een mobiele marktkraam. Onze verwarmingsfolie in een rubbermat vervangt de energieverslindende terrasverwarmer die vaak zijn doel miste. Resultaat: wél warme voeten en een behaaglijk comfort bij een veel lager energieverbruik.”
Behalve de warmtefolie is de warmtegevende verf ‘Carbo e-Paint’ ook een interessante ontwikkeling. Het systeem omvat zelfklevende elektrodes die op een bepaalde afstand op de muur worden aangebracht en vervolgens aan het zicht worden onttrokken met de speciale op koolstof gebaseerde pasta. De elektroden en Carbo e-Paint kunnen na het aanbrengen in een kleur naar keuze overgeschilderd worden. Tevens kan over de Carbo e-Paint een stuc- of tegellaag worden aangebracht. Tot slot levert Karbonik ook infrarood verwarmingspanelen, echter ook hier weer voorzien van een koolstoflegering. Dat maakt dat een Karbonik paneel volgens Klooster een tot wel 30% hogere efficiency van energieoverdracht bereikt dan een conventioneel IR paneel.
Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Karbonik