Vraaggestuurd ventileren verbetert binnenluchtkwaliteit

De bouwsector in Nederland focust zich te veel op alleen het energetische aspect van een woning. Als gevolg van de steeds hogere isolatie-eisen wordt de grootste uitdaging voor nu en in de (nabije) toekomst het binnenklimaat optimaal en leefbaar houden. Volgens Joep Breukels van Renson zal de focus veel meer moeten komen te liggen op een gezond binnenklimaat in woningen door goede ventilatie en oververhitting binnenshuis voorkomen op een energiezuinige manier: met een slimme combinatie van buitenzonwering en nachtkoeling, bijvoorbeeld.

Bij ventilatie is het cruciaal dat alleen die ruimtes  worden geventileerd, waar de luchtkwaliteit op dat moment niet goed is als gevolg van een te hoge concentratie CO2, vocht of VOC’s (geurtjes). Het ventileren van ruimtes waarvan de luchtkwaliteit in orde is, is zonde van de gebruikte energie en dient geen enkel doel.  (zoals slaapkamers overdag, woonkamers en badkamers in de nacht of complete woningen als er niemand thuis is). Vraaggestuurd ventileren is hierop het enige juiste antwoord.

Op scholen en in kantoorgebouwen speelt het fenomeen van gezonde binnenlucht al langer, stelt Breukels terecht. “In vele studies is reeds aangetoond dat er een verband is tussen de binnenluchtkwaliteit en de prestaties. In de woningbouw is het nog een onderbelicht thema, al merk je nu wel dat hier verandering in komt en er meer aandacht is voor de gezondheid en het comfort van de bewoner. Geen dag te vroeg trouwens, als je weet dat we gemiddeld 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen. Het tegengaan van oververhitting en goed ventileren spelen hierin een belangrijke rol. En daarin is Renson met zijn productportfolio goed vertegenwoordigd. We zijn tegen het gebruik van airco’s, want wat je niet oververhit hoef je niet te koelen, en zetten vol in op natuurlijke ventilatie, nachtkoeling en zonwering. Het komt er op neer om natuurlijke elementen als licht en lucht slim in te zetten om op een energiezuinige manier te kunnen bijdragen tot gezond en comfortabel wonen.”

Als het gaat om natuurlijke ventilatie scoort Renson met Invisivent raamventilatie hoge ogen, zowel op het vlak van esthetiek als van prestaties. “Het rooster wordt mooi weggewerkt in het kozijn en voorkomt koudeval,” zegt Breukels. “De Healthbox 3.0 meet op zijn beurt 24 uur per dag de luchtkwaliteit per ruimte op basis van CO2- of vochtgehalte en geuren. Zolang de luchtkwaliteit in een ruimte goed is, wordt het ventilatieniveau niet verhoogd. Dit zorgt voor een maximaal comfort en maximale energiebesparing. Datzelfde vraaggestuurde ventileren doet de Renson Endura Delta voor D-systemen. In combinatie met onze Nightcooling roosters wordt op warme dagen (koelere) nachtlucht aangezogen om een woning intensief te kunnen koelen. Dat maakt een energievretende airco overbodig, zeker wanneer die gecombineerd worden met buitendoekzonwering. Dat is de meest efficiënte manier om zonnestralen te weren nog voor die het glas bereiken, zonder in te boeten aan zicht naar buiten.”

In de van gas los campagne van de Nederlandse overheid is volgens Breukels te weinig aandacht voor (natuurlijke) ventilatie en het voorkomen van oververhitting. “Met bovengenoemde producten en onze elegante Fix screen zonwering (bestand tot windlasten van maar liefst 130 km/h) gaat de luchtkwaliteit en het comfort in een woning er aanzienlijk op vooruit, dus ook het welbevinden van de bewoners. En dat is toch het allerbelangrijkste.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar RensonMeer informatie