‘Wij schrijven gas niet af!’

Om het toekomstige energiesysteem werkbaar te maken, zijn alle energiedragers nodig. Dat wil zeggen elektra, warmte én gas. Aan het woord is Idse de Wit van Remeha. “Gas, weliswaar van een niet-fossiele herkomst, is een belangrijke energiedrager in het energiesysteem van de toekomst.” De Wit legt uit waarom en vertelt over de nieuwste technieken die eraan zitten te komen, waarin onder meer voor waterstof een belangrijke rol is weggelegd.

Volgens De Wit is de balans in de discussie over de toekomstige energiesystemen inmiddels aardig zoek. “Het gaat altijd over vraag en aanbod. Wat meer aandacht behoeft is de opslag van grote hoeveelheiden energie om het totale energiesysteem in balans te kunnen houden. Voor korte duur en op straat- of wijkniveau zou je dat elektrisch met accu’s kunnen opvangen, maar voor de echt grote hoeveelheden is opslag in gas een logische stap, bijvoorbeeld waterstof. Wij onderschrijven dat het fossiel gasverbruik moet afnemen en dat alle energiedragers moeten verduurzamen.”

Op huisniveau zit de uitdaging volgens De Wit hem vooral in de bestaande bouw. “Nieuwbouw is all electric op te lossen met een warmtepomp en daar bieden we ook de nodige oplossingen voor. De bestaande bouw daarentegen leent zich vaak niet direct voor toepassing van een all electric oplossing met bijvoorbeeld een warmtepomp. Hier is een hybride oplossing bestaande uit een warmtepomp met een (al dan niet bestaande) cv-ketel een goede optie. We zijn nu volop bezig met ontwikkelingen waarbij we zowel gas, elektriciteit als restwarmte gebruiken om gebouwen te verwarmen. Zo zijn we gestart met een aantal projecten waar een cv-ketel met waterstof wordt ingezet.”

Het scala aan producten vraagt veel specialiste kennis van de stakeholders. Om te borgen dat deze kennis ook aanwezig is in de markt ontwikkelt Remeha ook digitale tools om zowel de professionele klanten alsook de consument te ondersteunen in de keuze en inzet van de juiste producten.

“Sowieso is ‘digitale slimheid’ van apparatuur een must in de toekomst om te voorkomen dat het netwerk tegen grenzen aanloopt. Ook daar zijn onze ontwikkelingen op gericht, waarbij het steeds beter monitoren en uitlezen op afstand een goede werking garandeert.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar RemehaMeer informatie