Crestron fungeert als tolk voor gebouwbeheersystemen

Gebouwbeheer is een dynamische branche. De sector staat voor diverse uitdagingen op het gebied van klimaat- en temperatuurregulering. Crestron is al ruim 40 jaar actief als fabrikant op het gebied van geavanceerde regel- en automatiseringssystemen. De organisatie heeft als doelstelling om het beheer en gebruik van moderne gebouwen te vereenvoudigen en te verbeteren. Regional manager Benelux Daniël Kerkhof deelt zijn visie over de toekomst van het gebouwbeheer.

Er zijn volgens Kerkhof verschillende uitdagingen waar gebouwbeheerders mee te maken krijgen. “Een belangrijke ontwikkeling is de snelle evolutie van  technologie. Er komen steeds meer systemen en technologieën bij. Deze apparaten moeten met elkaar verbonden worden. Meer apparaten betekent echter ook meer onderhoud. Daarbij daalt het aantal technici per m2 vloeroppervlakte en stijgt tegelijkertijd dus de hoeveelheid techniek. Er moet meer gedaan worden, maar met minder mensen. Dat is een serieuze uitdaging waar de sector voor staat.”

Ook databeveiliging is een hot topic bij Crestron. “Dankzij onze ingenieuze beveiligingsoplossingen blijven gegevens beschermd. Het is mogelijk om data  in the cloud of on premise op te slaan. Een andere uitdaging waar de sector voor staat, is de link met IT. Zo krijgen onder andere W- en E-installateurs volop met IT te maken. IT-technologie en de installatiebranche zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gebouwbeheer wordt zoals gezegd veel technischer. Omdat steeds meer installaties aan elkaar gekoppeld worden, is steeds verdergaande computerkennis vereist. De moderne installateur moet zich daarin verdiepen. De achterkant van het systeem vraagt echter enige IT-kennis van de installateur. Crestron helpt installateurs en geeft opleidingen en cursussen aan vakmensen die met hun producten werken.”

Crestron - Semafone - Meeting room in use
Modewoord
Met één systeem van Crestron stuur je de verwarming, verlichting en beamer aan. De voorkant van het systeem kenmerkt zich juist door de gebruikelijksvriendelijkheid. “Voordat de vergadering begint, staat de beamer goed afgesteld, is de zaal verwarmd en is het licht aangepast op de wensen van de gebruikers. “Onze producten zijn geschikt voor LAN en daarom is het eenvoudig om verschillende producten met elkaar te laten communiceren. Dat is dezelfde strekking als het begrip Internet of Things (IoT). Wij hanteren echter al jarenlang het principe van IoT lang voordat dat begrip overal opdook. IoT is dan ook een modewoord.”

Modewoord of niet: de focus op IoT is een positieve ontwikkeling voor de sector, meent Kerkhof: “Andere fabrikanten zijn wakker geschud en implementeren voortaan ook LAN-aansluitingen in hun producten. Dat maakt het voor onze control processoren weer gemakkelijker om met die installaties te communiceren. Onze producten zijn namelijk ook te combineren met producten van derde partijen. Deze verschillende systemen zijn niet ontwikkeld om met elkaar te communiceren, maar onze installaties maken dat toch mogelijk. Zie Crestron maar als een soort tolk die verschillende partijen bijeen brengt.”


Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Crestron Meer informatie