Biobased huis op Innovation Expo

Alles is duurzaam aan het biobased huis dat op 14 april 2016 te bewonderen is tijdens de Innovation Expo in Amsterdam. De wanden zijn afgewerkt met lijnolieverf, het tapijt is gemaakt van oude visnetten en de elektriciteit komt van plantjes.

Het ministerie van Economische Zaken – een van de initiatiefnemers van de expo – hoopt zo de biobased sector een steuntje in de rug te geven. “Biobased past binnen de duurzaamheidsambities van de Nederlandse overheid,” zegt Patrick Folmer, namens RVO.nl betrokken bij de bouw van het biobased huis. “Bouwmateriaal uit biomassa is een duurzame vervanger van bouwmateriaal vervaardigd uit fossiele grondstoffen. Het is momenteel nog een kleine markt, maar wel een markt met veel potentie. Als de sector groeit, is dat ook gunstig voor de Nederlandse economie.”

Folmer verwacht dat de vraag naar biobased materialen in de toekomst zal toenemen. De afhankelijkheid van traditionele bouw zal afnemen: “We staan aan de vooravond van een revolutie in de bouw,” zegt hij. Het biobased huis staat eerst op de Innovation Expo. Daarna zal het huis ook op andere plekken in Nederland te zien zijn.