BREEAM Outstanding dankzij energiebesparende maatregelen

Het ontwerp van het nieuwe gebouw van de Energy Academy Europe aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld met de hoogste BREEAM-klasse Outstanding. De meeste punten zijn behaald op het thema energiebesparende maatregelen.

BREEAM beoordeelt gebouwen op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Op elk onderdeel kun je punten behalen. Bij het ontwerp van de nieuwbouw van de Energy Academy Europe is ruim ingezet op het behalen van energiebesparende maatregelen. Enerzijds door de energievraag zeer laag te houden en anderzijds door zoveel mogelijk gebruik te maken van de natuurlijke energiebronnen zon, aarde, lucht en water.

Zo wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudebronnen, betonkernactivering, een ondergronds labyrint voor gekoelde of verwarmde ventilatielucht, opslag van regenwater en een bijzonder energiedak. Zo wordt de energievraag laag gehouden en wordt zelfs meer energie geoogst dan nodig is voor het klimatiseren van het gebouw. Architectuur, installatietechniek, duurzaamheid en een gezond binnenklimaat zijn optimaal geïntegreerd in dit slimme ontwerp.

Met dit ontwerpcertificaat op zak is Groningen hard op weg om het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland te krijgen. Na deze certificering van het ontwerp volgt na oplevering van het gebouw ook een BREEAM-beoordeling van het eindresultaat.