Internationale KNX Award dankzij eeuwenoud kasteel

De modernisering van het eeuwenoud Kasteel Biljoen met KNX RF componenten van Hager heeft ervoor gezorgd dat Hevac Controls is uitgeroepen tot winnaar van de internationale KNX Award 2016 van het continent Europa.

Met ditzelfde project won Koen van de Donk, eigenaar van Hevac Controls, in 2015 al de Nederlandse KNX Professionals Award. Het meest bijzondere aan dit project is het enorme aantal KNX RF componenten dat in het kasteel is toegepast.

Hoe moderniseer je een eeuwenoud kasteel zonder dat je in muren mag boren of frezen? Voor dat vraagstuk stond Installatiebedrijf Wim Bosman uit Vorden toen zij van Stichting Het Geldersch Landschap (GLK) de opdracht kreeg. Installatiebedrijf Wim Bosman vroeg vervolgens aan KNX Professional Hevac Controls om een ontwerp te maken en het bestek te schrijven. Koen van de Donk durfde het aan en werd daarbij geassisteerd door Eric Mertens van i-Casa Domotica, die een belangrijk deel van de KNX-programmering verzorgde.

In totaal kent het kasteel 19 mediakoppelaars en meer dan 460 busdeelnemers. Over het algemeen zijn dit de schakelaars voor verlichting en de regelaars van de verwarming. Ook de deurintercom, de ventilatie, de airco-units en de beveiliging zijn allemaal op de KNX-automatisering geïntegreerd.