Jumbo opent meest duurzame en energiezuinige supermarkt

Foto: Jumbo

Aan de Markt in Dedemsvaart heeft Jumbo de meest duurzame en energiezuinige Jumbo van Nederland geopend. Door diverse maatregelen en systemen wordt de winkel volledig energieneutraal verwarmd, wordt groene energie opgewekt en wordt de uitstoot van schadelijke broeikasgassen voorkomen.

De winkel wordt op een unieke wijze volledige energieneutraal verwarmd. Warmte die vrijkomt van de koel- en vriesmeubelen in de winkel wordt opgeslagen en gebruikt om de winkel te verwarmen. Hierdoor is er geen gas meer nodig. Het verwarmingssysteem is energieneutraal door gebruik van groene energie die afkomstig is van de 136 zonnepanelen op het dak van de winkel. Daarnaast bevat de koel/vriesinstallatie een natuurlijk koudemiddel, waarmee de uitstoot van schadelijke broeikasgassen wordt voorkomen. Hiermee loopt de winkel voor op de toekomstige wetgeving. Tot slot heeft de winkel alle gangbare maatregelingen toegepast die energie kunnen besparen, zoals LED-verlichting, afgedekte koelmeubelen en een energiezuinig ventilatiesysteem.

Efficiënt energie- en materiaalgebruik is een van de thema’s met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen van Jumbo. Jumbo streeft ernaar om in 2020, ten opzichte van 2010, 20% energie te besparen en 50% CO2-reductie te realiseren. Ook gaat het familiebedrijf voor 20% duurzame energie.