Justus van Effencomplex in de prijzen

De restauratie van het Justus van Effencomplex, het wereldberoemde woongebouw in de Rotterdamse wijk Spangen, is bekroond met de prestigieuze 2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize.

De prijs is toegekend aan de restauratiearchitecten Molenaar & Co. architecten, Hebly Theunissen architecten en Michael van Gessel landscapes, die dit monument van de volkshuisvesting in opdracht van Woonstad Rotterdam hebben gerenoveerd en gerestaureerd. Uitgangspunt daarbij was het herstellen en terugbrengen van het gebouw in zijn oorspronkelijke waarde en luister, gecombineerd met een rijke schakering van comfortabele, moderne woningen in het complex.

Volgens de jury van de 2016 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize laat het Justus van Effencomplex zien dat sociale huisvesting meer kan zijn dan simpelweg het verstrekken van woonruimte. De jury roemt de architectonische betekenis, de bijdrage aan de toekomst van de wijk Spangen, en de uitmuntende manier waarop de restauratiearchitecten het complex nieuw leven hebben ingeblazen.

De tweejaarlijkse prijs wordt dit jaar uitgereikt op 5 december in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Na de overhandiging verzorgt het winnende architectenteam een lezing.