Reuzenaccu voor appartementen Strijp-S

Op het hippe Strijp-S in Eindhoven wordt gebouwd aan Blok 61, een bijzonder appartementencomplex met intelligente en vrijwel energieneutrale lofts, vol met slimme technologie. De veertien appartementen op de bovenste verdieping worden zelfs aangesloten op een reuzenaccu.

Uniek is dat er gebruik gemaakt wordt van DC (gelijkstroom). Door gebruik te maken van gelijkstroom kan de door de zon opgewekte energie, zonder omzettingen worden gebruikt of worden opgeslagen in accu’s, waardoor energieverliezen tot een minimum worden beperkt.  In de woningen kan voor conventionele apparaten de stroom indien nodig per apparaat worden omgezet naar de gebruikelijke wisselspanning van 220 Volt. De lofts krijgen bovendien zelflerende en interactieve systemen, die onderling en met bewoners communiceren én zorgen voor een optimale energiehuishouding. Deze systemen worden door de gebruiker aangestuurd middels een app.

Deze eerste 14 Smart DC woningen op de bovenste verdieping vormen een proeftuin. Samen met de bewoners worden de nieuwe technieken, efficiency en het gebruiksgemak van de toepassingen onderzocht.