Timmerhuis Rotterdam opent deuren

timmerhuis

Rotterdam vernieuwt in hoog tempo. Na Rotterdam Centraal, De Rotterdam en de Markthal viert Rotterdam dit jaar een volgende grote aanwinst. Op 11 december jongstleden is het Timmerhuis officieel geopend. Het kloppend hart van de wederopbouw van Rotterdam is nu de plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen.

Het Timmerhuis staat symbool voor de tweede wederopbouw van Rotterdam. Samen met trotse Rotterdammers wordt op bijzondere wijze de terugkeer van het Timmerhuis gevierd. Het Timmerhuis is een van de duurzaamste gebouwen van Nederland. Het gebouw is beloond met het BREEAM Excellent certificaat. Het gebouw haalde een duurzaamheidsscore van 75,1% en krijgt daarmee 4 sterren. Het is het hoogst gecertificeerde multifunctionele gebouw van zijn soort in Nederland.

Transparantie en duurzaamheid zijn uitgangspunten van het ontwerp. Het Timmerhuis is een verbinder, een verzamelpunt voor de stad. Letterlijk door de inpandige passage waarmee Coolsingel en Laurenskwartier direct op elkaar aansluiten. Figuurlijk door ruimte te bieden aan mensen en bestaande Rotterdamse initiatieven: een plek voor bewoners, beleidsbepalers, winkeliers, ondernemers, culturele initiatieven. En natuurlijk voor het publiek.

Het gebouw is verdeeld in open pixels, vierkante blokken waar het gebouw uit ontstaat, opgebouwd uit een volledig stalen frame. Dit vormt als het ware een soort wolk van staal en glas, die boven de grond zweeft, en tegen het bestaande gebouw geplaatst wordt. Gevel en vorm van het nieuwe deel sluiten aan op het bestaande, juist door het contrast in materialen en

De kersverse Timmerhuis bewoners hebben hun werkplekken en appartementen al ingericht, of zijn nog aan het verhuizen. Alle 84 appartementen zijn verkocht en een groot deel van de 1.850 ambtenaren van de gemeente Rotterdam werken al sinds november vanuit het Timmerhuis. Ook de nieuwe winkels en horeca hebben hun deuren geopend. Het Museum Rotterdam bereidt haar eigen opening voor die begin 2016 zal plaatsvinden.