Unieke garantie voor verwarmingsinstallatie Odrada

Interieurzaak Odrada in Balen heeft een grootschalig verbouwingsprogramma afgerond. Zo is het dak voorzien van zonnepanelen en is voor de verwarmingsinstallatie overgeschakeld naar een systeem met warmtepompen. Renaat Penders van Bovema International vertelt over de nieuwe verwarmingsinstallatie waarop een unieke garantie van zeven (!) jaar is afgegeven.

De renovatie van de interieurzaak is in verschillende fases uitgevoerd, zodat de winkel tijdens de werkzaamheden zijn deuren niet heeft hoeven sluiten. “Odrada is al meer dan vijftien jaar klant van ons,” begint Penders. “Exact vijftien jaar geleden waren we ook betrokken bij de uitbreiding van de toonzaal. Nu hebben we beide toonzalen voorzien van een nieuwe verwarmingsinstallatie. De eerste fase werd al eind 2015 opgeleverd, de tweede fase is onlangs gerealiseerd. Er is gekozen voor een systeem van LG met lucht-lucht warmtepomp. In de eerste fase is een verwarmingscapaciteit van 140 kW gerealiseerd, de tweede fase over twee verdiepen heeft een capaciteit van 200 kW. In totaal betreft het bijna 6.000 m2 aan toonzaalruimte.”

fotomateriaal-bovema2

Eurovent gecertificeerd
Op basis van de COP-SPF kwamen de LG Multi V toestellen als beste uit de bus voor dit project, vervolgt Penders. “We hebben de volledige studie en engineering van de renovatie in eigen huis uitgevoerd en tevens de energiebalans gemaakt. Op dat moment was LG een van de weinige die Eurovent gecertificeerd  door onafhankelijke laboratoria. De opgegeven waarden zijn dus ook effectief gemeten waarden. Bovendien hebben we maar liefst zeven jaar productgarantie afgeven op het systeem in plaats van de gebruikelijke twee of drie jaar. De Multi V installatie bij Odrada is uitgevoerd met diverse 4-weg cassettes met per binnendeel een zonale temperatuurregeling. De installatie kan zowel verwarmen als koelen. Ook is voorzien in een webcontroller om de installatie op afstand te beheren.”

fotomateriaal-bovema1Meer comfort, minder energieverlies
Van de Multi V zijn meerdere typen verkrijgbaar. De bij Odrada toegepaste LG Multi V is het meest energie-efficiënte klimaatsysteem voor bedrijfsgebouwen. In vergelijking met een voorgaande generatie is het systeem 30% efficiënter bij vollast en 17% bij deellast. Het hart van de installatie bestaat uit een volledig invertersysteem met één of meerdere efficiënte invertercompressoren (afhankelijk van buitendeel-capaciteit), die sneller de benodigde koel- of verwarmingscapaciteit kunnen leveren. De Multi V beschikt tevens over het Smart Oil Return-systeem dat het olieniveau in de compressor real time controleert, zodanig dat de olie retourcyclus alleen wordt uitgevoerd wanneer dit echt nodig is. Dit resulteert in meer comfort voor de eindgebruiker en minder energieverlies. Dankzij een slimme warmtewisselaartechnologie kiest het systeem een optimaal warmtewisselaar oppervlak en koudemiddelstromingsrichting. Tot slot kan middels Active Refrigerant Control de hoeveelheid circulerend koudemiddel actief worden gecontroleerd en gevarieerd.

De nieuwe verwarmingsinstallatie van Bovema in combinatie met diverse andere (isolatie)maatregelen maakt dat interieurzaak Odrada tot een bijna energieneutrale toonzaal is gekomen.

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar: Bovema