Design in openbare toiletten

In openbare plaatsen dienen de sanitaire voorzieningen bestand te zijn tegen intensief en weinig respectvol gebruik. Ontworpen om robuust te zijn en gemakkelijk te onderhouden, evolueert het sanitair meubilair geleidelijk aan tot een esthetisch product. Sterker nog, het imago van een publieke instelling wordt weerspiegeld in de sanitaire voorzieningen. Mensen associëren graag de kwaliteit van een vestiging met die van haar toiletten.

Romeinen
De menselijke beschavingen over de hele wereld waren in staat ingenieuze oplossingen te bedenken om te voldoen aan hun meest elementaire behoeften: de sanitaire stop. Zo lieten de Romeinen, kampioenen van gezamenlijke hygiëne en welzijn, sporen na van zeer decoratieve en verfijnde sanitaire installaties, waarin mozaïeken en artistieke objecten werden opgenomen. De geschiedenis van de sanitaire voorzieningen is rijk aan voorbeelden van luxueuze installaties, maar die waren per definitie voorbehouden aan bevoorrechte personen.

Design
De laatste tien jaar zijn op het gebied van sanitaire voorzieningen gekenmerkt door een wens om het ontwerp toegankelijker te maken voor een groter aantal mensen. Als Europese leider in sanitaire voorzieningen voor openbare en commerciële plaatsen, was DELABIE zich al vroeg bewust van de noodzaak om haar producten op te waarderen door de esthetiek als een belangrijk onderdeel te beschouwen. De eigenaren en managers van publieke gebouwen worden zich ook meer en meer bewust van het belang hun sanitair te verzorgen, zowel betreffende design als onderhoud. Hotels, restaurants, nachtclubs en bars beschikken steeds vaker over sfeervol sanitair. Maar ook winkels, musea, cinema’s, theaters, stations, luchthavens, winkelcentra,… streven ernaar om een positieve indruk achter te laten met soms spectaculaire sanitaire installaties.

BINOPTIC
Met een groot aantal unieke producten neemt DELABIE het design voor publiek sanitair ter harte, producten die ook regelmatig worden bekroond. De BINOPTIC wastafelkraan bijvoorbeeld werd ontworpen in 1974 en het tijdloos design is sindsdien vrijwel ongewijzigd gebleven. Een model uit deze BINOPTIC serie werd recent bij de GERMAN DESIGN AWARD 2019 bekroond met vermelding ‘Winner’. Het minimalistische ontwerp verbergt een hoge techniciteit en robuustheid. Met een automatische zelfsluiting en een vooraf ingesteld debiet van 3 liter per minuut laat de BINOPTIC toe tot 90% water te besparen ten opzichte van een klassieke kraan en omdat er geen manueel contact is kan de overdracht van kiemen via de handen vermeden worden.”

Beperkte mobiliteit
Aan de hand van het nieuwe assortiment grepen en douchezitjes Be-Line® introduceert DELABIE ook design in sanitaire voorzieningen die toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Dit assortiment is het vervoegen van esthetiek en comfort waardoor het gedeelde gebruik van sanitaire ruimtes aangenamer wordt voor iedereen. Het opklapbaar en afneembaar Be-Line® douchezitje werd bekroond met een prijs in de categorie UTILITEITEN binnen de Franse wedstrijd Salles de Bains Remarquables 2019.

RVS
Tot slot wordt het gebruik van roestvrij staal in sanitair door steeds meer interieurarchitecten ervaren als zeer trendy. De nieuwe AGLUI wastafel van DELABIE is een echt decoratief element voor de top-of-the-range wasruimte, met de dubbele afwerking glanzend/mat gepolijst die perfect integreert in elke stijl. Rvs ontwikkelt in de loop der tijd een patina, die bijdraagt tot de sfeer in de ruimte. AGLUI is bekroond met een Special Mention door de German Design Award 2019 in de categorie Bath & Wellness.

 

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar DELABIEMeer informatie