Gezuiverde regenwater voldoet aan drinkwatereisen

Voor het eerst is in Nederland aangetoond dat gezuiverd regenwater kan voldoen aan drinkwaterkwaliteit. Dat is het resultaat van een test die recent is uitgevoerd bij een regenwatersysteem van Mijn Waterfabriek.

Drinkwater uit regenwater maken is uniek omdat altijd werd verondersteld dat alleen de erkende drinkwaterbedrijven aan de eisen van het drinkwaterbesluit zouden kunnen voldoen. Medio 2016 is het regenwatersysteem geïnstalleerd bij een volledig zelfvoorzienende recreatiewoning van Sustainer Homes in Noord Limburg. Alle techniek die daarbij is toegepast wordt continu gemonitord, na een operationele periode van een half jaar is nu ook de waterkwaliteit getest.

De eisen voor drinkwater zijn in Nederland vastgelegd in het Drinkwaterbesluit 2011. Aqualab Zuid, eigendom van drie Nederlandse drinkwaterbedrijven, heeft de monstername en analyse van het regenwatersysteem verzorgd en kwam tot de conclusie dat het gezuiverde regenwater voldoet aan de normwaarden voor drinkwater conform het drinkwaterbesluit. Alleen het gehalte waterstofcarbonaat lag iets onder de grenswaarde, maar gezien de zachtheid van regenwater is dat ook logisch.

De zuivering van het regenwater wordt gerealiseerd met een combinatie van membraan- en uw-techniek. In Duitsland wordt dit al enkele jaren succesvol toegepast. De leverancier van het regenwatersysteem is Mijn Waterfabriek.