Tot wel 90% besparen op het waterverbruik

Het voorjaar en de zomer van 2018 gaan de boeken in als een periode met grote droogte. Een warme oproep werd dus allom verspreid aandacht te besteden aan het waterverbruik. Een fenomeen waar we steeds meer rekening mee moeten gaan houden. Bij het ontwerpen van gebouwen wordt vandaag dan ook gewerkt conform strikte duurzaamheidsambities, waarbij steeds meer aandacht uitgaat naar waterbesparing. Bij de productontwikkeling van de kranen en sanitaire toestellen van Delabie vormt waterbesparing, naast comfort en hygiëne, dan ook een belangrijke pijler. Afhankelijk van het type product kan tot wel 90% op het waterverbruik worden bespaard.


Verspilling tegengaan
Besparing wordt verkregen door het waterverbruik te beperken en verspilling tegen te gaan, zegt Ton van Dorst van Delabie Benelux. “Onze elektrische kranen hebben ten eerste een standaard laag debiet van 3 liter per minuut. Openen en sluiten gebeurt bovendien automatisch door detectie. Als je de handen inzeept, stopt de kraan direct. De kraan geeft dus alleen water op moment dat het nodig is. In tegenstelling tot een klassieke manuele kraan loopt de waterbesparing op tot wel 90%. En als je tevens zou werken met voorgemengd water, dan heeft dat ook nog eens een gunstig effect op het energieverbruik. Ook met onze zelfsluitende kranen die standaard 7 seconden water geven bij het indrukken van de knop kunnen vergelijkbare besparingen worden gehaald; ze worden doorgaans voor een wasbeurt twee keer gebruikt (14 seconden); voor het inzepen en tijdens het afspoelen van de handen. De combinatie van een laag debiet en automatische sluiting levert dus aanzienlijke besparingen. Een hoog comfort en goede hygiëne zijn bij de ‘prijs’ inbegrepen. Na het afspoelen hoef je de kraan niet meer aan te raken.”

Massamodus
Ook voor urinoirs legt DELABIE de focus op comfort, hygiëne en waterbesparing. Van Dorst legt uit: “Voor een urinoir is het van belang dat er altijd een bepaalde hoeveelheid water doorstroomt om geurtjes tegen te gaan en de hygiëne en afvoer te garanderen. Doch, een standaard urinoirkraan spoelt gedurende 7 seconden, terwijl een urinoirspoeler van DELABIE slechts 3 seconden water geeft. Dat is de eerste besparing. Bovendien hebben we een intelligente urinoirkraan ontwikkeld die in staat is piekperiodes te herkennen en de spoeling hiernaar aan te passen, bijvoorbeeld in pauzes van een theatervoorstelling of in de rust bij wedstrijden op sportcomplexen. Met deze ‘massamodus’ genereren we nog eens een extra besparing. Tijdens de piekperiodes is het waterverbruik beperkt doordat enkel de kom gespoeld wordt tussen twee gebruiken. De kleine spoelingen blijven zich na elke gebruiker herhalen totdat de drukte voorbij is. Daarna vindt een volledige spoeling plaats.”

Behalve kranen ontwikkelt en produceert Delabie ook sanitaire toestellen, eveneens met de focus op comfort, hygiëne, energie- en waterbesparing. Delabie kranen en sanitaire toestellen zijn met name bestemd voor de utiliteit, grootkeukens en ziekenhuis- en zorgomgevingen. “Onze producten zijn robuust, eenvoudig in de bediening én montage, en beschikken over een hoog anti-vandalisme gehalte, dat zich vertaalt in 10 jaar garantie.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Delabie BeneluxMeer informatie