Het binnenklimaat luchtzijdig optimaliseren

De tijd dat centraal in een ruimte lucht wordt ingeblazen voor de broodnodige verse lucht in een gebouw, ligt inmiddels al achter ons. Volgens Teun Mulder van Hitma Instrumentatie is vandaag veel meer intelligentie voorhanden om het binnenklimaat luchtzijdig te optimaliseren en te koppelen aan het gebouwbeheersysteem.

Zeker in de beginjaren van het ‘nieuwe bouwen’ ging te weinig aandacht uit naar een gezond binnenklimaat. Installaties kregen het niet voor elkaar om het binnenklimaat zodanig te regelen, dat werknemers zich prettig voelden. Sterker nog, al snel werd een raam geopend voor de broodnodige verse lucht. “Dit is vandaag de dag toch echt niet meer nodig”, stelt Teun. “Er zijn steeds meer intelligente opnemers en regelaars die via BUS-lijnen communiceren, ook aan de kant van ventilatietechniek. Zo is het perfect mogelijk om temperatuur, luchtvochtigheid, VOC, CO2-gehalte, etc. te meten en daarop de ventilatie individueel per ruimte af te stemmen. Op die manier wordt pas écht een gezond binnenklimaat verkregen en hoeft er geen raam meer geopend te worden, want dit zou de installatie juist verstoren.”

Communicatie
Hitma Instrumentatie levert alle mogelijke meetapparatuur voor het luchtzijdig kunnen meten en monitoren van alle paramaters. Teun: “Met name de laatste jaren ligt de focus steeds meer op gebouwautomatisering, simpelweg omdat de sensoren eenvoudig via BUS-lijnen gekoppeld kunnen worden met het gebouwbeheersysteem. Dit geeft een enorme kostenbesparing ten opzichtw van individueel uitbedraden. Vooral in hotels, zorginstellingen, appartementencomplexen en kantoren biedt het een geweldige uitkomst om HVAC-installaties zo efficiënt mogelijk aan te sturen. Behalve de  parameters ‘binnen’, kunnen we ook alle ‘buitenparameters’ meten met een intelligent weerstation. Als de buitentemperatuur stijgt, kun je daarop anticiperen door koelere lucht in te blazen. Ook een koppeling met de zonwering ligt dan voor de hand. Uniek aan ons weerstation is dat twee parameters in ogenschouw worden genomen: de zonhoogte én de zonnehoek. Op die manier kan de zonwering veel nauwkeuriger worden aangestuurd om vervolgens daarop het binnenklimaat te regelen.”

De energiestromen in een gebouw monitoren gebeurde voorheen alleen in grote instellingen, zoals ziekenhuizen. “Tegenwoordig is het in kaart brengen van energiestromen gemeengoed in scholen en de utiliteit om te bekijken hoeveel energie er daadwerkelijk wordt afgegeven,” zegt Teun. “Het luchtzijdig kunnen optimaliseren van het binnenklimaat maakt dat de gebouwautomatisering naar wederom een hoger niveau getild kan worden. Die trend is nu gaande.”

 

Voor meer informatie verwijzen wij u door naar Hitma InstrumentatieMeer informatie